VIERASKYNÄ: ”Oli tosi kivaa, hauskaa ja opettavaista” - Yrityskylässä kuudesluokkalaiset tutustuvat metsäelinkeinoon

05.10.2021

Suomalaista yhteiskuntaa on vaikea kuvitella ilman metsää, niin moneen asiaan se liittyy. Metsä tarjoaa monia mahdollisuuksia; metsissä voi virkistäytyä, niistä voi saada työn ja elannon ja metsät toimivat hiilinieluina ja monimuotoisen elämän kotina. Puusta valmistetaan arkeemme yhä monipuolisemmin tuotteita.

Siksi onkin erinomaista, että jokaisessa TATin Yrityskylä Alakoulun miniyhteiskunnassa ympäri Suomen pääsee työskentelemään Metsänhoitoyhdistyksissä ja tutustumaan arjen tuotteisiin, joita puusta valmistetaan. Otsikon sitaatti on yhden Metsänhoitoyhdistyksessä lukuvuonna 2020-21 työskennelleen oppilaan palaute päivästä.

Rinnakkain ympäri Suomen

Suomen Metsäsäätiö on ollut pitkäjänteisesti tukemassa Yrityskylien toimintaa ja laajentunut mukanamme uusille alueille. Tammikuussa avaamme uuden Yrityskylä Alakoulun, tällä kertaa Lahteen. Suomen Metsäsäätiön ja muiden kumppaneidemme ansiota on, että pääsemme tarjoamaan innostavaa työelämä-, talous- ja yrittäjyyskasvatusta taas tuhansille uusille kuudesluokkalaisille vuosittain.

Yhteensä Yrityskylä Alakoulussa vierailee tänä lukuvuonna jo 52 000 oppilasta eli peräti 83 % Suomen kuudesluokkalaisista! Yrityskylästä on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut kiinteä ja odotettu osa kuudesluokkalaisten kouluvuotta.

On aivan huikeaa, että Suomen Metsäsäätiö on ollut mukana matkassamme alusta saakka! Oppilaiden palautteista nousee hyvin esiin, miten tärkeää on, että työelämään ja eri aloihin pääsee tutustumaan itse tekemällä.   

Työ oli erilaisempaa, mitä kuvittelin, mutta hyvällä tavalla. Oli hauskaa”, totesi eräs oppilas. Kaikille kuudesluokkalaisille metsäala ei ole kovin tuttua ja ymmärrys Metsänhoitoyhdistyksen työstä kasvaa, kun itse saa toimia metsäasiantuntijana tai -neuvojana. Oppilaat hyppäävät usein rooliinsa täysillä ja kokemus jää monella todella hyvin mieleen. Pelillisyys ja tekemällä oppiminen tekevät Yrityskylästä ainutlaatuisen.  

 

Yrityskylä_iiroRautiainen

Kuva: Iiro Rautiainen

Monipuolisia oivalluksia metsästä

Oppilailta kysytään Yrityskylän jälkeen, mikä oli tärkein oppimasi asia yrityksestä, jossa työskentelit. Yhdelle tärkein oppi oli, ”miten puuta voi käyttää materiaalina” ja toiselle ”että luontoa on tärkeä suojella.” Yksi oivalsi, että ”Suomessa on paljon metsänomistajia.” Palautteiden mukaan työskentelyn kautta opitaan monipuolisesti metsistä.

Metsillä ja niiden käytöllä on iso rooli tulevaisuudenkin Suomessa ja me Yrityskylässä olemme iloisia, että voimme yhdessä Suomen Metsäsäätiön kanssa tuoda monipuolista kuvaa metsistä osana Yrityskylä-kokemusta.

Yhden oppilaan sanoin: ”Kiitos tästä mahtavasta päivästä, jonka sain kokea! Toivon että muutkin saavat tämän työelämän kokemuksen.

Kirjoittaja on TAT Yrityskylän johtaja Kaisa Koistinen.

KaisaKoistinen_kuvajRailiMykkänen

Kuva: Raili Mykkänen

INFOA YRITYSKYLISTÄ:[Yrityskylän Metsänhoitoyhdistyksissä työskentelee oppilaita erilaisissa metsäalaan liittyvissä ammateissa. Metsäasiantuntija ja metsäneuvoja antavat Yrityskylän metsänomistajille neuvontaa metsänomistamiseen ja metsänhoitoon liittyvissä asioissa. Tiiviissä yhteistyössä Metsänhoitoyhdistyksen kanssa toimii omalla toiminimellään työskentelevä metsäkoneenkuljettaja, joka vastaa Yrityskylän puunkaatotoimeksiannoista. Ammattien ja tehtävien tavoitteena on parantaa oppilaiden ymmärrystä metsäalasta, tehdä metsäalan työn merkittävyyttä näkyväksi sekä haastaa oppilaita pohtimaan omaa metsäsuhdettaan.]

Takaisin