Vaikuttajaviestintä
Metsäsäätiö tarjoaa metsätietoa eri alojen päättäjille ja vaikuttajille rahoittamalla muun muassa koulutusta ja viestintähankkeita. Tavoitteena on tuoda metsäelinkeino ja sen mahdollisuudet tutuksi vaikuttajille.
Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutus
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
TTS Työtehoseuralle myönnettiin 73 200 euroa hankkeelle: "Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutus". Apuraha myönnettiin kesäkuussa 2024.
Apurahahanke tiivistetysti:
Metsäalan EU-akatemia -pilottikoulutuksella nostetaan EU-asioiden parissa nyt ja tulevaisuudessa työskentelevien henkilöiden osaamisen tasoa. Tällä turvataan strategisesti metsäteollisuuden ja -talouden toimintaedellytyksiä tilanteessa, jossa EU vaikuttaa suomalaisten metsien käyttöön yhä enenevissä määrin.
Päättäjien metsäakatemia
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 140 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Päättäjien Metsäakatemian toiminta 2024". Apuraha myönnettiin joulukuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
Päättäjien Metsäakatemian tavoitteena on tuoda yhteen päättäjiä yhteiskunnan eri aloilta, lisätä kiinnostusta metsäasioihin sekä vahvistaa dialogia metsiin perustuvista haasteista ja mahdollisuuksista. Metsäakatemiakurssi tarjoaa monipuolista tietoa metsistä ja niiden kestävästä käytöstä sekä metsiin perustuvasta osaamisesta ja elinkeinoista ja tulevaisuuden näkymistä. Käsitellyt aiheet linkittyvät elinkeinolle ajankohtaisiin kysymyksiin ja julkisessa keskustelussa vahvasti näkyviin teemoihin. Lisäksi Metsäakatemia tuo metsäalan päättäjille alan ulkopuolelta ajankohtaista tietoa ja näkemyksiä, jotka liittyvät metsäalan keskeisiin muutoshaasteisiin.
Päättäjien Metsäakatemian toiminta vuonna 2024:
- Metsäakatemian 55. kurssi (kutsuminen tammikuussa, ilmoittautumiset helmikuussa, ohjelma valmis maaliskuussa, toteutus huhti-toukokuussa)
- Metsäakatemian 56. kurssi syyskuussa 2024 (kutsuminen tammikuussa, ilmoittautuminen helmikuussa, ohjelma valmis elokuussa, toteutus syyskuussa)
- Jatkotilaisuudet Päättäjien Metsäakatemian ja Nuorten vaikuttajien metsäfoorumiin osallistujille maaliskuussa yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa ja Valtakunnallisilla Metsäpäivillä 24.-26.10.2024- sekä ajankohtaisviestintä Metsäakatemian käyneille: verkkosivut, uutiskirje ja some-kanavat.
Lisää hankkeen nettisivuilla: Päättäjien Metsäakatemian kotisivut
Kansainvälinen metsäviestintä
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 35 000 euroa kansainväliselle viestintähankkeelle: "Metsien ja puunkäytön viestintäkampanjat ja kansainväliset mediasuhteet". Apuraha myönnettiin joulukuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
- Metsäyhdistys tuotti YK:n Kansainvälisen metsien päivän (21.3.2024) videospotin yhteistyössä FAO:n kanssa neljännen kerran. 2024 teema on ”Metsät ja innovaatiot”. Suomen osaaminen lopputuotteissa ja metsien käsittelyssä muodostaa spotin pääosan. Spotti sai globaaleilla uutiskanavilla miljardiyleisön.
- Maailmanlaajuinen Grow the Solution - viestintäkampanja siirtyy toteutusvaiheeseen. Kampanjan julkistus tapahtui maailman poliittiset päätöksentekijät ja vaikuttajat kokoavassa YK:n metsäfoorumissa toukokuussa 2024. Julkistuksen tueksi Suomen Metsäyhdistyksen johtama Forest Communicators Network ja kv. yhteistyökumppanit työstävät myös laajaa metsä/puuinnovaationäyttelyä kansainvälisiin suurtapahtumiin. .
- Muu kansainvälinen yhteistyö, päättäjiin vaikuttaminen globaalilla ja EU-tasolla eri viestintäverkostoissa ja -työryhmissä.
Uusi Puu
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Metsäviestintä Oy:lle myönnettiin 30 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Uusi Puu". Apuraha myönnettiin joulukuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
Uusi puu -hankkeen pääkohderyhmä ovat yhteiskunnalliset vaikuttajat ja päätöksentekijät. Hanke esittelee kohderyhmälle konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista ratkaisuista ja viestii niiden merkityksestä ja potentiaalista.
Vuonna 2024 vaikutetaan erityisesti kolmessa kohderyhmässä: yhteiskunnalliset päättäjät ja vaikuttajat, alueelliset päättäjät sekä metsäalan sidosryhmät. Suunnitteilla on verkkosivu-uudistus, juhlaseminaaria, viestintämateriaalin tuottamista, tapahtumia sekä kasvavaa näkyvyyttä mediassa.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://www.uusipuu.fi/
Metsäinnovaatiot -näyttelyn suunnittelu ja toteutus osana Experience Finlandia -näyttelyä
RAHOITUS KÄYNNISSÄ
Metsäviestintä Oy:lle myönnettiin 70 000 euroa viestintähankkeelle: "Metsäinnovaatiot -näyttelyn suunnittelu ja toteutus osana Experience Finlandia -näyttelyä". Apuraha myönnettiin elokuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa Metsäinnovaatiot (Forest Innovations) -näyttely osana Finlandia-talon uutta Experience Finlandia -näyttelykonseptia ja siihen sijoittuvaa Metsägalleriaa (Forest Gallery).
Metsäinnovaatiot -näyttely esittelee vierailijoille tapoja, joilla opimme luonnon viisaudesta suunnitellaksemme ja luodaksemme uusia, kestäviä tuotteita. Näyttely esittelee puukuitupohjaisten materiaalien, nanoselluloosan sovellusten ja metsämikrobien käytön kautta sitä innovatiivista työtä, jota Suomessa teemme suojellaksemme ja säilyttääksemme luonnonvarojamme. Näyttely inspiroi vierailijoita pohtimaan tapoja, joilla he voivat osallistua suojellakseen ja säilyttääkseen luonnonvarojamme.
Uusi puu -hankkeella on valmiit verkostot puupohjaisia materiaaleja ja tuotteita valmistaviin yrityksiin sekä pitkäaikaista kokemusta näyttelytoiminnasta. Uusi puu -hankkeella on myös mahdollisuus auttaa jatkossa Finlandia-taloa päivittämään Experience Finlandia -näyttelyä. Yhteistyön tavoitteena on auttaa arkkitehtitoimistoa löytämään näyttelyyn sopivimmat näyttelytuotteet sekä luomaan ja päivittämään ratkaisukuvauksia sekä niitä tukevaa informaatiota ja teknologiaa.
Foresti.fi -verkkolehti
PÄÄTTYNYT HANKE / SÄÄTIÖN RAHOITUS PÄÄTTYNYT
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin 20 000 euroa vaikuttajaviestintähankkeelle: "Metsäalan verkkolehti forest.fi". Apuraha myönnettiin tammikuussa 2023.
Apurahahanke tiivistetysti:
Forest.fi on metsäalan yhteinen verkkolehti, joka julkaisee ajankohtaista ja luotettavaa tietoa Suomen metsistä ja metsien käytöstä: uutisia, graafeja, tausta-artikkeleita, sanastoa. Sisältö julkaistaan ensisijaisesti englanniksi, mutta myös suomeksi.
Julkaisu kertoo metsätaloudesta ja metsänhoidosta sekä monikäytöstä, Suomen metsävaroista, metsien roolista ilmastonmuutoksessa, metsäteollisuudesta ja sen tuotteista, monimuotoisuudesta ja suojelusta, metsäenergiasta sekä metsäsektorin merkityksestä yhteiskunnassa. Teemoja painotetaan metsäalan ajankohtaisten tarpeiden mukaan hyödyntäen Suomen Metsäyhdistyksessä tehtävää toimintaympäristön seurantaa sekä rahoittajien edustajista koostuvan toimitusneuvoston asiantuntijuutta.
Vuonna 2023 ajankohtaisten artikkelien rinnalla testataan lyhyitä ja nopeita uutisia, jotka monipuolistavat julkaisun sisältöä ja aiheita. Nämä lyhyet uutiset edellyttävät kevyehköjä uudistuksia sivuston toiminnallisuuteen ja ulkoasuun. Julkaisun sisältöä jaetaan uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.
Forest.fi:n kohderyhmät ovat metsäalan tulevaisuuden kannalta oleelliset päättäjät ja vaikuttajat: poliitikot, talouselämän johtajat, toimittajat, yhteiskunnalliset sekä järjestöjen ja sosiaalisen median vaikuttajat. Pääkohderyhmät ovat ulkomailla: metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan päättäjät ja vaikuttajat metsäsektorilletärkeissä maissa ja organisaatioissa. Siten julkaisu tukee Suomen metsäalan yhteistä kansainvälistä viestintää.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://forest.fi/fi/
Viestintä suomalaisista kestävän metsänhoidon ratkaisuista kansainväliselle tutkijayhteisölle ja vaikuttajille
PÄÄTTYNYT HANKE / SÄÄTIÖN RAHOITUS PÄÄTTYNYT
Luonnonvarakeskukselle myönnettiin 12 000 euroa hankkeelle: "Viestintä suomalaisista kestävän metsänhoidon ratkaisuista kansainväliselle tutkijayhteisölle ja vaikuttajille". Apuraha myönnettiin kesäkuussa 2022.
Apurahahanke tiivistetysti:
Hankkeessa toteutetaan kansainväliselle metsäalan asiantuntija- ja vaikuttajaryhmälle suunnattu tapahtuma, IBFRA2023. Metsäsäätiön apurahaa haetaan International Boreal Borest Research Association (IBFRA) järjestön 20:nnen tieteellisen kokouksen järjestämiseen sekä suomalaisen metsänhoidon ja kestävän puuntuotannon mahdollisuuksien ja haasteiden esittelyyn osallistujille. Suomalaiset puuta jalostavat yritykset ja metsäalan organisaatiot kutsutaan tilaisuuteen mukaan ja heille järjestetään mahdollisuus esitellä tuotteitaan ja toimintaansa (mm. metsänhoitoa, puunhankintaa ja sen vastuullisuutta) tilaisuuden näyttelyosastolla.
Tapahtuma toteutetaan Helsingissä 28.-31.8.2023 Pikku-Finlandiassa. Konferenssissa käsitellään ilmastonmuutokseen sopeutumiskykyistä ja kestävää metsätaloutta. Konferenssille on valittu neljä pääteemaa, jotka liittyvät päätöstukijärjestelmiin ja kestävän metsätalouden ratkaisuihin, ekosysteemiprosessien ymmärtämiseen, datan hyödyntämiseen sekä pelillistämiseen ja uusiin teknologioihin. Konferenssin aihepiireistä tiedotetaan sekä suomalaiselle että kansainväliselle medialle tekemällä
lehdistötiedotteita, kutsumalla mediaa science-policy-sessioon ja retkille.