Lapset ja nuoret
Metsäsäätiö tukee nuorten metsäkasvatusta esimerkiksi rahoittamalla koululaisten metsäpäivien järjestämistä ja opettajien täydennyskoulutusta. Lisäksi Metsäsäätiö tukee kouluyhteistyötä maakunnissa rahoittamalla koululaisten metsäpäivien linja-autokuljetuksia.
Metsäkoulu Käpy
KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin yhteensä 140 000 euroa lasten ja nuorten metsähankkeisiin tammikuussa 2023. Apuraha kattaa seuraavat hankkeet: Metsävisa, Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko, Metsäkoulu Käpy, Minun puuni sekä opettajaopiskelijoiden metsäpedagoginen osuus.
Apurahahanke tiivistetysti:
Metsäasiantuntijoiden vetämät metsäoppitunnit järjestetään maastossa metsäretkien muodossa. Sisältö tukee peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Retkien läpileikkaavia teemoja ovat metsien kestävä käyttö, metsien kehitykseen liittyvä muutos ja elinkeinot. Rastien aiheita ovat mm. metsätyypit, puun kasvu, hiilen kierto, metsänhoito, puusta valmistettavat tuotteet ja metsäluonnon monimuotoisuus. Metsäkoulu tarjoaa opettajalle materiaalia käytettäväksi ennen ja jälkeen retken.
Etusijalla vuoden 2023 retkillä ovat Tuusulan 4. luokat, joiden kautta metsänäkökulma saadaan kunnassa toteutettavan kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman sisällöksi, sekä ne Helsingin 6. luokat, jotka eivät mahdu koululaisten metsäviikolle. Metsäkoulu Käpyyn voidaan vastaanottaa arviolta ainakin 40 ryhmää ensimmäisen toimintavuoden aikana. Yhteydenotot retkiin liittyen Suomen Metsäyhdistyksen kautta.
Metsäkoulu Käpy voi järjestää oppitunteja myös koulujen omissa lähimetsissä.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://smy.fi/opeta-opi/metsakoulu-kapy/
Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko
KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin yhteensä 140 000 euroa lasten ja nuorten metsähankkeisiin tammikuussa 2023. Apuraha kattaa seuraavat hankkeet: Metsävisa, Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko, Metsäkoulu Käpy, Minun puuni sekä opettajaopiskelijoiden metsäpedagoginen osuus.
Pääkaupunkiseudun Koululaisten metsäviikko 5.–6.-luokkalaisille järjestetään 22. kertaa. Suosittu ”Talousmetsän kierto” -tapahtuma toteutetaan yhdessä laajan toimijaverkon kanssa. Vuonna 2023 vuorossa ovat Helsingin koulut.
Metsäviikolla opitaan, millaisiin tuotteisiin puuta käytetään, miksi ja miten metsiä hoidetaan, miten samalla huolehditaan metsän monimuotoisuudesta ja miten metsät liittyvät ilmastonmuutokseen. Metsäviikolla oppilaat ja opettajat tapaavat ihmisiä, joiden työ tai harrastus liittyy metsään.
Hankkeen nettisivut: https://smy.fi/opeta-opi/tapahtumat/koululaisten-metsaviikko/
Metsävisa - valtakunnallinen metsätietokilpailu
KÄYNNISSÄ
Suomen Metsäyhdistys ry:lle myönnettiin yhteensä 140 000 euroa lasten ja nuorten metsähankkeisiin tammikuussa 2023. Apuraha kattaa seuraavat hankkeet: Metsävisa, Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko, Metsäkoulu Käpy, Minun puuni sekä opettajaopiskelijoiden metsäpedagoginen osuus.
Apurahahanke tiivistetysti:
Metsävisa on valtakunnallinen metsätietokilpailu perusopetuksen vuosiluokille 7–9. Visaan osallistuu vuosittain noin puolet yläkouluista aina Kilpisjärveltä Ahvenanmaalle. Vuodesta 1982 alkaen Metsävisaan on osallistunut yli miljoona koululaista. Metsävisa on esimerkki pitkäjänteisestä, mutta uusiutuvasta yhteistyöstä koulujen ja metsäalan välillä. Kilpailukysymykset ovat ajankohtaisia ja tuovat esille sekä metsätalouden että metsäteollisuuden uusiutumista, vastuullisuutta ja vastaamista ajan haasteisiin.
Vuonna 2023 Metsävisa järjestetään 42. kerran. Siihen voi osallistua suomeksi ja ruotsiksi. Opettajat järjestävät koulutason kilpailun oppilailleen 8.2.2023. Metsäyhdistys ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton nimeämä nelihenkinen Metsävisa-ryhmä laativat kilpailukysymykset. Osa kouluista tekee esikarsinnan Metsäyhdistyksen laatimalla Metsätietäjä-nettipelillä. Metsäyhdistys kutsuu 50 parasta koulunsa Metsävisa-voittajaa opettajineen finaaliin 25.-26.5.2023.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://smy.fi/opeta-opi/metsavisa/
4H-järjestön Metsissä Mahdollisuus metsätapahtumien kuljetukset
KÄYNNISSÄ
Suomen 4H-liitto ry:lle myönnettiin 100 000 euroa koululaishankkeeseen "4H-järjestön Metsissä Mahdollisuus metsätapahtumien kuljetuskustannukset ja hankkeen koordinointi 2023". Apuraha myönnettiin joulukuussa 2022.
Apurahahanke tiivistetysti:
Vuosittain 4H-järjestön järjestämiin metsä- ja luontoteemaisiin kouluyhteistyönä toteutettuihin tapahtumiin on osallistunut yhteensä noin 25 000 lasta ja nuorta. Kouluyhteistyönä toteutetusta metsä- ja luontoteemaisista tapahtumista noin puolet toteutetaan koulun lähimetsässä ja puolet koulun lähimetsää kauempana. Suomen Metsäsäätiön rahoittamat kuljetukset mahdollistavat lasten ja nuorten kokemukset suomalaisista metsäelinkeinoista koulun lähimetsän ulkopuolella.
Suomen Metsäsäätiö tukee Metsissä Mahdollisuus -mallin mukaista toimintaa myöntämällä keskitetysti kuljetusapurahoja 4H-yhdistyksille Suomen 4H-liiton kautta. Suomen Metsäsäätiön tuen ansiosta metsäistä kouluyhteistyötä tehdään lähes koko Suomessa. Vuodelle 2023 kuljetusapurahaa jaetaan 137 paikalliselle 4H-yhdistykselle.
Lisää hankkeen nettisivuilla: 4H-liiton verkkosivut, ”Metsä tutuksi nuorille”
Yrityskylä Alakoulu
KÄYNNISSÄ
NYT Yrityskylä Alakoululle myönnettiin yhteensä 94 500 euroa metsäalan toiminnan näkyvyyden takaamiseksi sekä toiminnan kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi kymmenessä Yrityskylä Alakoulu oppimisympäristöissä vuonna 2023. Lisäksi apurahaa myönnettiin Poriin avattavan uuden Yrityskylä Alakoulu Satakunnan-oppimisympäristön metsäosuuteen vuonna 2023. Apuraha myönnettiin joulukuussa 2022.
Apurahahake tiivistetysti:
NYT Yrityskylä Alakoulu on innostava oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta kuudesluokkalaisille. Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit sekä elämyksellinen koulupäivä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa. Yrityskylä on osa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin palvelupolkua. NYT tarjoaa työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja opintokokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille.
Yrityskylä Alakoulu tavoittaa 90 % Suomen kuudesluokkalaisista. Oppimisympäristöt sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Yrityskylästä on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut kiinteä ja odotettu osa kuudesluokkalaisten kouluvuotta.
Suomen Metsäsäätiön rahoituksella jokaisessa yhdessätoista NYT Yrityskylä Alakoulun pienoisyhteiskunnassa ympäri Suomen pääsee työskentelemään metsäelinkeinoa esittelevässä pienoisyrityksessä Metsänhoitoyhdistyksessä ja tutustumaan arjen tuotteisiin, joita puusta valmistetaan.
Pienoisyrityksessä työskentelevät oppilaat pääsevät tutustumaan puukaupan eri vaiheisiin sekä puun käyttömahdollisuuksiin ja jakamaan tietoa muille yrityskyläläisille koulutusten ja neuvonnan muodossa. Pienoisyrityksessä työskentelevät toimitusjohtaja, metsäasiantuntija sekä puunjalostusinsinööri. Omalla toiminimellään työskentelevä metsäkoneyrittäjä toimii tiiviissä yhteistyössä Metsänhoitoyhdistyksen työntekijöiden kanssa.
Ammattien ja tehtävien tavoitteena on parantaa oppilaiden ymmärrystä metsäalasta, tehdä metsäalan työn merkittävyyttä näkyväksi sekä haastaa oppilaita pohtimaan omaa metsäsuhdettaan. Oppilaat hyppäävät usein rooliinsa täysillä ja kokemus jää monella todella hyvin mieleen.
Lisää hankkeen nettisivuilla: https://nuortennyt.fi/
Metsä tutuksi Partiolaisille myös elinkeinona ja uramahdollisuutena
PÄÄTTYNYT HANKE
Partion Metsäohjelman tavoitteena on tarjota kaikille Suomessa asuville lapsille ja nuorille mahdollisuus metsäkokemukseen ja tätä kautta hyvä pohja oman luonto- ja metsäsuhteen rakentamiselle ja metsäalan ymmärrykselle.
Metsäsäätiö rahoitti Partiolaisten metsäohjelmaa sekä metsäkoordinaattorin työtä 2016–2017. Metsäohjelman myötä partion kasvatusohjelmaan on tuotu entistä vahvemmin metsien käytön erilaiset näkökulmat: kasvatusohjelman tehtäviä on päivitetty ja lisätty, jotta myös metsä elinkeinona ja uramahdollisuutena tulisi nuorille tutuksi.
Partiolaiset ovat myös tiivistäneet yhteistyötä alueellisten metsäsektorin toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen ja Yrityskylän kanssa on laadittu toiminnallisia kokonaisuuksia ja ohjelmatoimintaa on pyritty jalkauttamaan osaksi piirien sekä paikallistason toimintaa.
Metsäohjelman kehitystyö jatkuu.
Lue lisää:
Vuoden 2017 ohjelmapainotus ”Yhdessä Metsään”
Polku Tulevaisuuteen Oy - biotalousaiheinen ohjelma Haltiassa
PÄÄTTYNYT HANKE
Suomen luontokeskus Haltian vuoden 2016 luontokoulussa on uusi biotalous-aiheinen ohjelma. Ohjelma on peli, joka antaa osallistujille avaimia rakentaa yhdessä kestävää tulevaisuutta. Peli on suunnattu yläkoulun, ammattioppilaitosten ja lukion opiskelijoille, sekä muille kiinnostuneille ryhmille.
Kahden tunnin mittaisen pelin aikana oppilaat perustavat pienryhmissä oman yrityksen, jonka toimintojen kautta opitaan valintojen vaikutuksista kestävyyden näkökulmasta. Pelissä tehdään valintoja niin rakennusmateriaalien, energiaratkaisujen kuin vaikkapa liikenteen ja tuotesuunnittelun parissa. Pelin aikana kokoonnutaan myös yhteen ja tutustutaan toisiin yrityksiin sekä keskustellaan yhteisistä päätöksistä osana yhteisöä.
Lue lisää:
forest.fi-artikkeli: Luontokoulun uusi oppimäärä - kuinka kestävä tulevaisuus rakennetaan
Metsätietoa ja -taitoja rannikon koululaisille
PÄÄTTYNYT HANKE
Metsäsäätiö rahoittaa Metsäkeskuksen ruotsinkielisille koululaisille suunnattuja metsäpäiviä. Rahoituksen turvin koululaiset saavat tutustua metsän elinkaareen, puun käyttöön sekä moderniin metsätalouteen. Tarkoituksena on selventää lapsille, mikä on metsien merkitys yhteiskunnallemme.
Metsä puhuu
PÄÄTTYNYT HANKE
Koko metsäalan yhteinen Metsä puhuu -tulevaisuushanke kertoo monipuolisesta ja kiinnostavasta metsäalasta. Hankkeella houkutellaan nuoria metsäalalle kertomalla alan mahdollisuuksista, monipuolisuudesta ja positiivisesta tulevaisuudesta.
Lue lisää:
Metsä puhuu -verkkosivut
Minun puuni
Suomen Metsäyhdistys, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott
Yli 8000 päiväkoti-ikäistä lasta kylvää maailman metsäpäivänä vuosittain männynsiemeniä purkkiin. Metsäsäätiön rahoittama kylvöpäivä on yksi tapa opettaa lapsia ymmärtämään luonnon ilmiöitä. Lasten vastuu siemenistä ei jää kylvöön, vaan he myös huolehtivat siementen itämisen ja kasvun sirkkataimiksi asti, minkä jälkeen ne voi istuttaa vaikkapa pihapiiriin. Huolenpito tarkoittaa sopivan kosteuden, valon ja lämmön varmistamista siemenille ja niistä aikanaan kasvaville taimille.
Hankkeen takana ovat Suomen Metsäyhdistys, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Siemenet on lahjoittanut Siemen Forelia.
Hiidenportti-verkkopeli nuorille
PÄÄTTYNYT HANKE
”Suomen Metsäsäätiö on saanut päähänsä teettää web-pelin, ja toisin kuin ehkä voisi odottaa, lopputulos on varsin rautainen paketti.” Mikrobitti 8/01
Hiidenportti -verkkopeli oli vuonna 2001 julkaistu Metsäsäätiön rahoittama myyttinen metsäseikkailu, jossa yli sata hahmoa touhuaa kymmenissä Hiisimetsän fantasiamaailmoissa. Pelin hahmot ja tarina ovat sekoitus faktaa ja fiktiota, yhdistelmä suomalaista metsätaloutta, kansanperinnettä ja sci-fiä.
Pelaaja etsii metsäkiiturilla ajaen yhdeksää avainta, jotka hän tarvitsee Hiidenportin aukaisemiseen. Hiidenportti on yhteys Hiisimetsästä ulos muihin maailmoihin. Peliä ei valitettavasti ole enää mahdollista pelata verkossa.