Talousmetsät ja luonnon monimuotoisuus – muutoksen vuosikymmenet ja tämän päivän teot
22.05.2025
Suomen Metsäsäätiö järjesti monimuotoisuusteemaisen aamiaistilaisuuden 22.5.2025 Helsingin Musiikkitalolla. Päivä on myös YK:n kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä, ja teema kokosi paikalle sidosryhmiä metsätalouden, tutkimuksen ja viestinnän kentiltä.
Tilaisuuden avasi Suomen Metsäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen. Jumppanen korosti yhteistyön merkitystä monimuotoisuustyön vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Tilaisuudessa julkistettiin Pellervon taloustutkimuksen (PTT) toteuttama selvitys "Luonnon monimuotoisuustoimet Suomen metsätaloudessa 1990-luvulta alkaen", jonka keskeisimmät tulokset esitteli metsäekonomisti Matti Valonen. Selvityksessä on laadittu kokonaiskuva sääntely- ja itsesääntelytoimista sekä institutionaalisista rakenteista, joita on Suomessa otettu käyttöön talousmetsien luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi 1990-luvulta alkaen. Selvitys perustuu tutkimuskirjallisuuteen ja asiantuntijahaastatteluihin.
Kommenttipuheenvuoron esitti erikoistutkija Minna Räty Luonnonvarakeskuksesta. Räty painotti, miten tärkeää on koota olemassa olevaa tietoa, mikä auttaa muodostamaan kokonaiskäsitystä vuosikymmenten aikana tapahtuneesta muutoksesta. Räty esitteli myös valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) monimuotoisuusmittausten kehitystyötä ja kertoi kolmevuotisen kehityshankkeen mittausten alkavan kesäkuun alussa. Hankkeessa lisätään kasvupaikka- ja puustotietoon aiempaa täsmällisempää lajitietoa, jolloin luonnonhoitotoimien vaikuttavuudesta saadaan tarkempaa tietoa.
Metsäalan toimijoiden käytännön teot esillä
Tilaisuudessa kuultiin myös metsäalan toimijoiden konkreettisista teoista luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi talousmetsissä. Yritysten ja järjestöjen edustajat toivat esiin erilaisia näkökulmia ja keinoja, joilla luonnonhoitoa viedään käytäntöön:
- Soiden ennallistaminen osana UPM:n elinympäristöohjelma, Miika Laihonen, ympäristöasiantuntija, UPM
- Virtavesienhoito on osa Metsähallituksen monikäyttömetsien luonnonhoitoa, Antti Otsamo, kestävän kehityksen päällikkö, Metsähallitus
- Kuukkelimetsä - eri näkökohtien yhteensovittaminen, Pekka Kallio-Mannila, yritysvastuujohtaja, Stora Enso
- Metsänhoitoyhdistysten työ luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi – ympäristötukien valmistelu ja Koirasuon ennallistamishanke, Heli Siitari, kenttäpäällikkö, ympäristöasiantuntija, MTK
- Metsä Group Plus -palvelu, uudistava metsätalous ja metsien resilienssi, Timo Lehesvirta, johtava luontoasiantuntija, Metsä Group
Tilaisuus päättyi yhteiseen keskusteluun ja Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredriksonin yhteenvetoon: ”PTT:n selvitys kuvaa sitä isoa muutosta ja keinovalikoiman kasvua, mikä alalla on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana. Luonnon monimuotoisuuden eteen tulee tehdä entistä enemmän – toivottavasti tämä tilaisuus ja toimijoiden hyvien käytäntöjen jakaminen kannustaa metsäalaa jatkamaan työtä talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi.”
Lue lisää: