Skolsamarbete och ungdomsarbete
Skogsvecka för skolelever i huvudstadsregionen
Finska Forstföreningen
Finska Forstföreningen ordnar årligen en skogsvecka. I den deltar omkring 800 skolelever från huvudstadsregionen. Det är cirka 10 % av alla elever i åk 6 i huvudstadsregionen. Eleverna i åk 6 får ute i naturen bekanta sig med kretsloppet i en ekonomiskog. Under dagen får de också bekanta sig med skogsvårdsmetoderna i dagens skogsbruk – från plantering till maskinell avverkning och hänsyn till mångfalden.
Barnen får plantera trädplantor, se och uppleva ny och gammal skog och bekanta sig med skogsfackmän och skogsstuderande. Finlands Skogsstiftelse är en viktig finansiär. I skogsveckan för skolelever deltar över tio andra skogsorganisationer.
Läs mera:
Artikel om skogsveckan för skolelever (på finska)
Skogsnöten
Finska Forstföreningen
Skogsnöten är en riksomfattande kunskaps- och färdighetstävling som arrangeras av Finska Forstföreningen och Biologi- och geografilärarnas förbund. Alla grundskolans elever i åk 7-9 kan delta i tävlingen. Årligen deltar nästan 30 000 elever i Skogsnöten, vilket är mer än hälften av eleverna i högstadiet.
Tävlingsuppgifterna i Skogsnöten behandlar skogsbiologi, skogsbruk och skogsindustri samt miljöfrågor. Skogsnöten har ordnats i Finland sedan 1982 och över 10 % av finländarna har under sin skoltid deltagit i tävlingen.
Läs mera:
Finska Forstföreningens webbsidor
Företagsbyn lär barn om skogsbranschen
TAT – Företagsbyn
Företagsbyn är en inlärningsmiljö som ska utveckla elevernas ekonomikunskaper och ge dem en inblick i arbetslivet. På våren 2010 gjordes ett pilotförsök med en Företagsby på Tekniska museet i Helsingfors. Nuförtiden finns det flera Företagsbyar runt hela landet. I Företagsbyn presenteras skogsbruket samt pappers- och träproduktindustrin som en del av vardagen i ett företag. Skogsstiftelsen har stått för den här finansieringen. Skoleleverna kan bekanta sig med till exempel vardagen för en skogsmaskinförare, skogsbruksplanerare och försäljare i en trävaruhandel. I spelet om skogsvård och skogsbruksplanering får eleverna en uppfattning om vilket ansvar skogsägaren har i olika skeden av skogens utveckling. Ekonomiska informationsbyrån TAT ansvarar för projektet.
Läs mera:
Företagsbyn
Scouternas skogsprogram gör skogen bekant även som näring och karriärmöjlighet
Suomen Partiolaiset - Finlands scouter ry
Scouternas Skogsprogram har som mål att erbjuda alla barn och unga som bor i Finland en möjlighet att få uppleva skogen för att därigenom få en bra grund att skapa sin egen uppfattning om naturen och skogen och förståelse för skogsbranschen.
Finlands Skogsstiftelse finansierade Scouternas Skogsprogram och skogskoordinators jbo 2016–2017. I och med skogsprogrammet har olika perspektiv på skogarnas användning mer än tidigare tagits med i scoutprogrammet och scoutfostran: uppgifterna i scoutprogrammet har uppdaterats och utökats för att de unga ska lära känna även skogen som näring och karriärmöjligheterna inom skogsbranschen.
Scouterna har också intensifierat samarbetet med regionala aktörer inom skogssektorn. Man har utarbetat helheter för verksamheten tillsammans med Vetenskapscentret Pilke som drivs av Forststyrelsen och Företagsbyn och man har försökt förankra programverksamheten hos distrikten och på lokal nivå.
Arbetet med att utveckla skogsprogrammet fortsätter.
Bioekonomi-program i Finlands naturcentrum Haltia
Finlands naturcentrum Haltia
Finlands Naturcentrum Haltis har fått ett nytt program i år 2016, ett spel, som ger deltagarna nycklarna att tillsammans bygga upp en hållbar framtid. Spelet riktar sig till elever i högstadiet, yrkesläroanstalter och gymnasier samt till andra intresserade grupper.
Under spelet, som räcker två timmar, grundar eleverna i mindre grupper ett eget företag. Via olika aktiviteter lär sig eleverna göra hållbara val. Under spelets gång gör eleverna val gällande byggnadsmaterial, energilösningar, färdmedel och trafik samt produktplanering. Eleverna diskuterar också gemensamma beslut som en del av samhället.
Läs mera:
forest.fi artikel (på finska)
4H-förbundets projekt Metsissä mahdollisuus
4H-förbundet
Med hjälp av ett projekt som genomförs av 4H-organisationen får barn och unga mångsidiga skogliga kunskaper, färdigheter och upplevelser. Syftet är att väcka de ungas intresse för naturen och att röra sig ute i naturen samt att i framtiden söka sig till yrken inom skogs- och naturvårdsbranschen.
Fackmän inom skogs- och naturvårdsbranschen och lärare ordnar tillsammans evenemang av olika slag i skogen bl.a. skogsdagar för skolelever, evenemang för hela familjen, skogsstigar och utflykter. Finlands Skogsstiftelse finansierar transporter av barn och unga till skogen. Omkring 30 000 barn och unga deltar årligen i de skogliga evenemang som 4H-förbundet ordnar.
Läs mera:
4H-förbundets webbsidor, ”Metsä tutuksi nuorille" (på finska)
Skogsfackmännens skolsamarbete
Skogsstiftelsen finansierar skogsfackmännens skolsamarbete genom att ge bidrag för transport av eleverna med buss till skogsdagar. Skogsfackmän runt om i Finland berättar årligen för cirka 8 000 skolelever om skogsbruk och skogsindustrin. Under skogsdagarna får skoleleverna också bekanta sig med olika yrken inom skogsbranschen.
Du kan läsa mera om understöd för busstransporter till skogsdagar, som skogsfackmän ordnar tillsammans med skolorna, under rubriken ”Ansökan om understöd”. På den här sidan finns en ansökningsblankett som du kan ladda ner.

Kuva: Openmetsa.fi
Skogen som inlärningsmiljö
Östra Finlands universitet
Vid avdelningen för tillämpad pedagogik och lärarutbildning vid Östra Finlands universitet har man
utvecklat undervisningsmetoder där man kan använda skogen som inlärningsmiljö i alla ämnen. Projektet, som har finansierats av Skogsstiftelsen, har utvecklat en ny typ av läromedel med skogen som inlärningsmiljö, portalen Openmetsa.fi. Openmetsä är en webbaserad inlärningsmiljö med material som är tillgängligt för alla. Openmetsa.fi gör det möjligt att delta virtuellt, undersöka riktiga fenomen, lära sig genom att samarbeta med närsamhällen och bli en del av tvärvetenskapliga nätverk med experter.
Läs mera:
Tjänsten Openmetsa.fi:s webbsidor (på finska)
Yles nyheter om ämnet (på finska)
Skolelvernas dag under Skogsmässan
Finska Forstföreningen
Skogsstiftelsen finansierar skolelevernas dag under skogsmässan som ordnas av Finska Forstföreningen. Årligen deltar omkring 9 000 skolelever med sina lärare, i huvudsak från huvudstadsregionen. Under den här dagen får eleverna bekanta sig med skogsbranschen. År 2014 ordnades i samband med skogsdagen ett evenemang för lärare, Skutsi stadissa. Syftet var att ge lärarna information om hållbar användning av skogarna och skogens betydelse för samhället.
Information och kunskap för skolelever
Skogsstiftelsen finansierar skogsdagar som Skogscentralen ordnar för svenskspråkiga skolelever. Med hjälp av understödet får skoleleverna bekanta sig med kretsloppet i skogen, virkesanvändningen och dagens moderna skogsbruk. Målet är att barnen ska förstå vilken betydelse skogarna har för vårt samhälle.
Skogen talar – ett framtidsinriktat projekt
Finska Forstföreningen
Detta framtidsinriktade projekt Skogen talar, som är gemensamt för hela skogssektorn, informerar om den mångsidiga och intressanta skogsbranschen. Avsikten med projektet är att väcka de ungas intresse för branschen genom att berätta om skogssektorns möjligheter, mångsidighet och de ljusa framtidsutsikterna

Kuva: Suomen Metsäyhdistys
Lär dig och andra
Finska Forstföreningen
På Finska Forstföreningens webbsidor finns avdelningen Lär dig och andra med uppgifter och fakta om skogen som inlärningsmiljö. I den finns bl.a. övningar med skoglig anknytning både för klassrummet och utomhusmiljöer och även olika teman för lektioner. Dessutom kan man testa sina egna skogskunskaper och läsa nyheter med anknytning till skogspedagogik.
Läs mera:
Avdelningen Lär dig och andra
Mitt träd
Finska Forstföreningen, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott
Över 8 000 barn i daghemsåldern sår årligen under den dag som FN utsett till Världens skogsdag tallfrön i burkar. Såddagen finansieras av Skogsstiftelsen och den är ett sätt att lära barnen förstå det som sker i skogsnaturen. Barnens ansvar för fröna tar inte slut efter att fröna är sådda utan de ska också se till att fröna gror och växer ut till groddplantor som de kan plantera till exempel hemma på gården. Det betyder att de ska se till att fröna hålls jämnfuktiga och att de får ljus och värme så att de blir ståtliga plantor.
I projektet deltar Finska Forstföreningen, Suomen Latu, Skogsmulleledarna rf och Finlands Svenska Idrott. Siemen Forelia donerar fröna.
Hiidenportti – ett webbspel för unga
Valve
”Finlands Skogsstiftelse fick för sig att låta göra ett webbspel och otroligt nog är slutresultatet ett verkligt häftigt paket.” Mikrobitti 8/01
Webbspelet Hiidenportti är ett mytiskt skogsäventyr från 2001 där mer än hundra gestalter figurerar i tiotals fantasivärldar i Hiisiskogen. Skogsstiftelsen har finansierat webbspelet. Figurerna i spelet och storyn är en blandning av fakta och fiktion som kombinerar finländskt skogsbruk, folktraditioner och sci-fi.
Spelaren tar sig fram i spelet med en skogsfarkost och skall leta efter nio nycklar som han eller hon behöver för att kunna öppna den port som är enda vägen ut ur Hiisiskogen till andra världar. Spelet kan inte längre spelas på nätet.
Videon Hevimetsuri
Tiki-Forest Oy
Hevimetsuri är en video från 2008 som gjordes för att öka intresset för skogliga yrken. Den har producerats av Metsäopetus, Tikiforest Oy och bandet Status Minor. Målet med videon är att förbättra skogsbranschens imago och att locka unga att söka sig till branschen.
Idéen till videon kläcktes av två finländare. Skogsarbetare Antti Tikkanen och musiker Markku Kuikka funderade var för sig hur man skulle kunna koppla samman heavymusik och det arbete som en skogsarbetare i Finland gör. Slutresultatet blev en video för rekrytering av unga till skogsarbetarutbildningen. Videon är mycket speciell och skiljer sig från andra,
Läs mera:
Hevimetsuri, Tiki-Forest Oy (på finska)