Kouluyhteistyö ja nuorisotyö
Metsäsäätiö tukee nuorten metsäkasvatusta esimerkiksi rahoittamalla koululaisten metsäpäivien järjestämistä ja opettajien täydennyskoulutusta. Lisäksi Metsäsäätiö tukee kouluyhteistyötä maakunnissa rahoittamalla koululaisten metsäpäivien linja-autokuljetuksia.
Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko
Suomen Metsäyhdistys
Suomen Metsäyhdistys järjestää vuosittain metsäviikon, johon osallistuu noin 800 pääkaupunkiseudun koululaista, mikä on noin 10 % kaikista pääkaupunkiseudun kuudesluokkalaisista. Kuudesluokkalaiset pääsevät tutustumaan keskellä luontoa talousmetsän elinkaareen. Päivän aikana koululaiset saavat tutustua myös metsätalouden hoitomenetelmiin istutuksesta metsäkoneella puiden kaatamiseen ja monimuotoisuuden lisäämiseen.
Lapset saavat istuttaa puita, nähdä ja kokea uutta ja vanhaa metsää sekä tutustua metsäalan ammattilaisiin ja opiskelijoihin. Suomen Metsäsäätiö on metsäviikon tärkeä rahoittaja. Koululaisten metsäviikossa on mukana toistakymmentä muutakin metsällistä organisaatiota.
Lue lisää:
Artikkeli koululaisten metsäviikosta
Metsävisassa jo miljoona osallistujaa
Suomen Metsäyhdistys
Metsävisa on Suomen Metsäyhdistyksen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämä valtakunnallinen tieto- ja taitokilpailu. Kilpailuun voivat osallistua kaikki perusopetuksen vuosiluokkien 7–9 oppilaat. Kilpailuun osallistuu vuosittain lähes 30 000 oppilasta noin 400 koulussa.
Visan tehtävät käsittelevät metsäbiologiaa, metsätaloutta ja -teollisuutta sekä ympäristöasioita. Metsävisa on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1982 ja keväällä 2016 kilpailuun osallistui jo miljoonas koululainen.
Vuonna 2021 Metsävisa järjestettiin jo 40. kerran.
Yrityskylässä nuoret oppivat metsäalasta
TAT – Yrityskylä
TAT Yrityskylä Alakoulu on innostava oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta kuudesluokkalaisille. Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit sekä elämyksellinen koulupäivä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa. Yrityskylä on osa Talous ja nuoret TATin palvelupolkua. Talous ja nuoret TATin tavoitteena on, että jokainen nuori innostuu työelämästä, hallitsee omaa talouttaan ja tahtoo toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä.
Yrityskylä Alakoulu tavoittaa 86 % Suomen kuudesluokkalaisista. Oppimisympäristöt sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Yrityskylästä on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut kiinteä ja odotettu osa kuudesluokkalaisten kouluvuotta.
Jokaisessa kymmenessä TAT Yrityskylä Alakoulun pienoisyhteiskunnassa ympäri Suomen pääsee työskentelemään metsäelinkeinoa esittelevässä pienoisyrityksessä Metsänhoitoyhdistyksessä ja tutustumaan arjen tuotteisiin, joita puusta valmistetaan.
Pienoisyrityksessä työskentelevät oppilaat pääsevät tutustumaan puukaupan eri vaiheisiin sekä puun käyttömahdollisuuksiin ja jakamaan tietoa muille yrityskyläläisille koulutusten ja neuvonnan muodossa. Pienoisyrityksessä työskentelevät toimitusjohtaja, metsäasiantuntija sekä puunjalostusinsinööri. Omalla toiminimellään työskentelevä metsäkoneyrittäjä toimii tiiviissä yhteistyössä Metsänhoitoyhdistyksen työntekijöiden kanssa.
Ammattien ja tehtävien tavoitteena on parantaa oppilaiden ymmärrystä metsäalasta, tehdä metsäalan työn merkittävyyttä näkyväksi sekä haastaa oppilaita pohtimaan omaa metsäsuhdettaan. Oppilaat hyppäävät usein rooliinsa täysillä ja kokemus jää monella todella hyvin mieleen.
Lue lisää:
TAT.fi
Metsä tutuksi Partiolaisille myös elinkeinona ja uramahdollisuutena
Suomen Partiolaiset - Finlands scouter ry
Partion Metsäohjelman tavoitteena on tarjota kaikille Suomessa asuville lapsille ja nuorille mahdollisuus metsäkokemukseen ja tätä kautta hyvä pohja oman luonto- ja metsäsuhteen rakentamiselle ja metsäalan ymmärrykselle.
Metsäsäätiö rahoitti Partiolaisten metsäohjelmaa sekä metsäkoordinaattorin työtä 2016–2017. Metsäohjelman myötä partion kasvatusohjelmaan on tuotu entistä vahvemmin metsien käytön erilaiset näkökulmat: kasvatusohjelman tehtäviä on päivitetty ja lisätty, jotta myös metsä elinkeinona ja uramahdollisuutena tulisi nuorille tutuksi.
Partiolaiset ovat myös tiivistäneet yhteistyötä alueellisten metsäsektorin toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen ja Yrityskylän kanssa on laadittu toiminnallisia kokonaisuuksia ja ohjelmatoimintaa on pyritty jalkauttamaan osaksi piirien sekä paikallistason toimintaa.
Metsäohjelman kehitystyö jatkuu.
Lue lisää:
Vuoden 2017 ohjelmapainotus ”Yhdessä Metsään”
Polku Tulevaisuuteen Oy - biotalousaiheinen ohjelma Haltiassa
Suomen luontokeskus Haltia
Suomen luontokeskus Haltian vuoden 2016 luontokoulussa on uusi biotalous-aiheinen ohjelma. Ohjelma on peli, joka antaa osallistujille avaimia rakentaa yhdessä kestävää tulevaisuutta. Peli on suunnattu yläkoulun, ammattioppilaitosten ja lukion opiskelijoille, sekä muille kiinnostuneille ryhmille.
Kahden tunnin mittaisen pelin aikana oppilaat perustavat pienryhmissä oman yrityksen, jonka toimintojen kautta opitaan valintojen vaikutuksista kestävyyden näkökulmasta. Pelissä tehdään valintoja niin rakennusmateriaalien, energiaratkaisujen kuin vaikkapa liikenteen ja tuotesuunnittelun parissa. Pelin aikana kokoonnutaan myös yhteen ja tutustutaan toisiin yrityksiin sekä keskustellaan yhteisistä päätöksistä osana yhteisöä.
Lue lisää:
forest.fi-artikkeli: Luontokoulun uusi oppimäärä - kuinka kestävä tulevaisuus rakennetaan
4H-liiton metsissä mahdollisuus -hanke
4H-liitto
4H-järjestön toteuttaman hankkeen avulla jaetaan lapsille ja nuorille monipuolista tietoa, taitoa ja elämyksiä metsästä. Tavoitteena on saada nuoret kiinnostumaan luonnosta ja luonnossa liikkumisesta sekä tulevaisuudessa myös hakeutumaan metsä- ja luontoalan ammatteihin.
Metsä- ja luontoalan ammattilaiset ja harrastajat sekä opettajat toteuttavat yhdessä monipuolisia metsäisiä tapahtumia mm. koululaisten metsäpäiviä, koko perheen tapahtumia, metsäpolkuja ja retkiä. Suomen Metsäsäätiö rahoittaa kuljetukset 4H:n järjestämiin metsätapahtumiin vuonna 2020 ja on tehnyt niin jo useamman vuoden ajan. 4H-liiton järjestämiin metsätapahtumiin osallistuu vuosittain n. 30 000 lasta ja nuorta.
"Jokainen askel metsässä lisää ymmärrystä metsäelinkeinon tärkeydestä ja vahvistaa lapsen ja nuoren suhdetta suomalaiseen metsään", kiteyttää kehityspäällikkö Sampo Juhajoki 4H:sta.
Lue lisää:
4H-liiton verkkosivut, ”Metsä tutuksi nuorille”
Metsäammattilaisten tekemä kouluyhteistyö maakunnissa
Suomen Metsäsäätiö tukee metsäammattilaisten tekemää kouluyhteistyötä maakunnissa rahoittamalla oppilaiden metsäpäivien linja-autokuljetuksia. Metsäammattilaiset eri puolilla Suomea esittelevät vuosittain noin 8000 koululaiselle metsätaloutta ja -teollisuutta. Metsäpäivien aikana koululaiset tutustuvat myös metsäalan ammatteihin.
Metsätoimihenkilöiden yhdessä koulujen kanssa järjestämien metsäpäivien kuljetusapurahan hakemisesta lisää verkkosivuilla kohdassa ”Apurahan hakeminen”. Sivuilta löytyy ohjeet koulujen metsäpäivien kuljetusapurahojen anomista varten.
Lue lisää:
Kuljetusapurahan hakeminen

Kuva: Openmetsa.fi
Metsä oppimisympäristönä
Itä-Suomen yliopisto – Savonlinnan opettajakoulutus
Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastolla on kehitetty menetelmiä hyödyntää metsää oppimisympäristönä opettajankoulutuksen kaikissa oppiaineissa. Metsäsäätiön rahoittamana hanke on kehittänyt uudenlaista avointa metsäoppimisen resurssia, Openmetsa.fi -portaalia. Openmetsä on Internetin kautta toimiva avoin oppimisympäristö, joka kokoaa ja jakaa oppimisresursseja. Openmetsa.fi mahdollistaa virtuaalisen osallistumisen, aitojen ilmiöiden tutkimisen ja oppimisen yhdessä lähiyhteisöjen kanssa sekä toisaalta liittymisen osaksi monitieteellisiä ja muuttuvia asiantuntijoiden verkostoja.
Lue lisää:
Openmetsa.fi -palvelun verkkosivut
Ylen uutinen aiheesta
Metsämessujen koululaispäivä
Suomen Metsäyhdistys
Metsäsäätiö rahoittaa Suomen Metsäyhdistystä metsämessujen koululaispäivän järjestelyissä. Vuosittain noin 9000 lähinnä pääkaupunkiseudun koululaista opettajineen osallistuu metsämessujen koululaispäivään, jossa he tutustuvat metsäalaan. Metsäpäivien yhteydessä järjestettiin vuonna 2014 myös opettajille suunnattu Skutsi stadissa -tilaisuus, jonka tarkoituksena oli antaa opettajille tietoa metsien kestävästä käytöstä ja metsän merkityksestä yhteiskunnalle.
Metsätietoa ja -taitoja rannikon koululaisille
Metsäkeskus
Metsäsäätiö rahoittaa Metsäkeskuksen ruotsinkielisille koululaisille suunnattuja metsäpäiviä. Rahoituksen turvin koululaiset saavat tutustua metsän elinkaareen, puun käyttöön sekä moderniin metsätalouteen. Tarkoituksena on selventää lapsille, mikä on metsien merkitys yhteiskunnallemme.
Metsä puhuu
Suomen Metsäyhdistys
Koko metsäalan yhteinen Metsä puhuu -tulevaisuushanke kertoo monipuolisesta ja kiinnostavasta metsäalasta. Hankkeella houkutellaan nuoria metsäalalle kertomalla alan mahdollisuuksista, monipuolisuudesta ja positiivisesta tulevaisuudesta.
Lue lisää:
Metsä puhuu -verkkosivut

Kuva: Suomen Metsäyhdistys
Opeta ja opi -sivusto
Suomen Metsäyhdistys
Suomen Metsäyhdistyksen Opeta ja opi -sivustoilla jaetaan tietoa metsästä oppimisympäristönä. Sivustoilta löytyy mm. opettajia varten metsäaiheisia harjoitustehtäviä luokkaan tai ulos sekä erilaisia teemoja oppitunneille. Lisäksi sivustolla pystyy testaamaan omaa metsätietämystään ja lukemaan metsäpedagogiikkaa liittyvistä uutisista.
Lue lisää:
Opeta ja opi -sivusto
Minun puuni
Suomen Metsäyhdistys, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott
Yli 8000 päiväkoti-ikäistä lasta kylvää maailman metsäpäivänä vuosittain männynsiemeniä purkkiin. Metsäsäätiön rahoittama kylvöpäivä on yksi tapa opettaa lapsia ymmärtämään luonnon ilmiöitä. Lasten vastuu siemenistä ei jää kylvöön, vaan he myös huolehtivat siementen itämisen ja kasvun sirkkataimiksi asti, minkä jälkeen ne voi istuttaa vaikkapa pihapiiriin. Huolenpito tarkoittaa sopivan kosteuden, valon ja lämmön varmistamista siemenille ja niistä aikanaan kasvaville taimille.
Hankkeen takana ovat Suomen Metsäyhdistys, Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Siemenet on lahjoittanut Siemen Forelia.
Hiidenportti-verkkopeli nuorille
Valve
”Suomen Metsäsäätiö on saanut päähänsä teettää web-pelin, ja toisin kuin ehkä voisi odottaa, lopputulos on varsin rautainen paketti.” Mikrobitti 8/01
Hiidenportti -verkkopeli oli vuonna 2001 julkaistu Metsäsäätiön rahoittama myyttinen metsäseikkailu, jossa yli sata hahmoa touhuaa kymmenissä Hiisimetsän fantasiamaailmoissa. Pelin hahmot ja tarina ovat sekoitus faktaa ja fiktiota, yhdistelmä suomalaista metsätaloutta, kansanperinnettä ja sci-fiä.
Pelaaja etsii metsäkiiturilla ajaen yhdeksää avainta, jotka hän tarvitsee Hiidenportin aukaisemiseen. Hiidenportti on yhteys Hiisimetsästä ulos muihin maailmoihin. Peliä ei valitettavasti ole enää mahdollista pelata verkossa.
Hevimetsurivideo
Tiki-Forest Oy
Hevimetsuri on vuonna 2008 Metsäopetuksen, Tikiforest Oy:n ja Status Minor -yhtyeen yhdessä toteuttama rekrytointivideo, jolla edistetään metsäalan imagoa ja pyritään innostamaan nuoria hakeutumaan alan koulutukseen.
Hevimetsuri-idea lähti liikkeelle kahden suomalaisen miehen ideoiden yhdistymisestä. Metsuri Antti Tikkanen ja muusikko Markku Kuikka pohtivat keskenään, miten yhdistää metallimusiikin voima ja tulkinta, sekä suomalainen metsurin työ. Lopputuloksena syntyi erittäin poikkeuksellinen ja erottuva metsurin koulutuksen rekrytointivideo.
Lue lisää:
Hevimetsuri, Tiki-Forest Oy