Skogsnaturprojekt
I enlighet med sin nya strategi ger Skogsstiftelsen understöd till restaureringsprojekt som stödjer skyddet av biologisk mångfald och klimatarbetet. De första restaureringsprojekten kommer att genomföras under 2024. Utifrån erfarenheterna kommer konceptet att finslipas för de kommande åren. De första projekten som finansieras plockas fram i ansökningsomgången våren 2024, LÄNK till den som ansöker om bidrag.
Hållbarhetsprojekt relaterade till skogsnaturen genomförs med donationsmedel som separat riktats dem. Om din organisation vill visa sitt stöd eller om du vill stödja dessa projekt, läs mer om donationsalternativet.
Vattenvård kan göras enkel för skogsägare
Tapio beviljades 25 970 euro för projektet ”Vattenvård kan göras enkel för skogsägare”. Bidraget beviljades i juni 2025.
Kort om bidragsprojektet:
Det är ett pilotprojekt där man testar möjligheterna att skapa en helhetssyn på vattenvård i skogsbruket genom att inrätta 15 vattenvårdsområden i Kuivajärvis och Renkajärvis avrinningsområden i Tammela i Egentliga Tavastland. Målet är att göra vattenvården praktisk och tillgänglig, särskilt för privata skogsägare, samtidigt som mångfalden i naturen stärks och anpassningen till klimatförändringarna underlättas.
Projektet genomförs av John Nurminens Stiftelse och Tapio. John Nurminens Stiftelse är den huvudsakliga finansiären av projektet. Tapio ansvarar för planering av avrinningsområdena och planeringen av genomförandet, kartläggning av finansieringsmöjligheterna för skogsägare och utbildning. Stiftelsen kommer att ansvara för genomförandet på de olika avrinningsområdena. Två skogsbolag, Finsilva och UPM Skogs, som äger mark i avrinningsområdet där planerna görs, är också med och finansierar projektet.


Våtmarken Hyttisuo, påverkan på vattendrag
Petäjävesi Erämiehet beviljades 6 000 euro för restaurering av våtmarken Hyttisuo och för att ordna en restaureringsdag. Bidraget beviljades i juni 2025.
Kort om bidragsprojektet:
Petäjävesi Erämiehet kommer att anlägga en våtmark i Hyttisuo-området enligt den plan som utvecklats inom SOTKA-projektet. Omvandlingen av ett område på cirka 3,5 hektar till en våtmark kommer lokalt att öka mångfalden i naturen och rena vattnet i ett skogsbruksdominerat avrinningsområde. Projektet är lokalt och syftar till att fungera som en modell och katalysator för andra restaureringsprojekt i området.
En restaureringsdag efter att våtmarken har färdigställts kommer att ge information om principerna och objekt för restaurering samt restaureringens effekter på naturens mångfald, vattendrag och klimat. Evenemanget kommer också att presentera finansieringsmöjligheter för markägare att genomföra miljöåtgärder, till exempel med stöd för icke-produktiva investeringar för jordbruk eller skogsbruk.
Förbättring av tillståndet för småvatten i ekonomiskogar
FINANSIERING PÅGÅR
Stiftelsen Suomen vesistösäätiö beviljades 30 000 euro för projektet: "Förbättring av tillståndet för småvatten i ekonomiskogar". Bidraget beviljades i juni 2024.
Kort om projektet:
Småvattnens pärlor (fin. Pienvesien helmet) är ett stort, riksomfattande samarbetsprojekt som verkar i fem områden: Mellersta Finland, Norra Savolax, Södra Karelen, Nyland och Satakunda. Inom projektet genomförs restaurerings- och vårdåtgärder i småvatten, som har sitt ursprung i avrinningsområden, på omkring tjugo objekt. De fungerar även efter att projektet slutförts som utbildnings- och lärmiljöer. Projektet har som mål att öka kompetensen hos aktörer inom skogsbruket och bilda nya nätverk, så att en förbättring av tillståndet i småvatten ökar i framtiden och blir en del av skogsvården och anpassningen till klimatförändringen. Projektets omfattning kommer att bestämmas utifrån den finansiering som erhålls. Förutom Skogsstiftelsen deltar flera andra aktörer i finansieringen.
Iståndsättning och restaurering av Torne älvs vattendelare
FINANSIERING PÅGÅR
Finlands skogscentral har beviljats 20 000 euro för projektet "Iståndsättning och restaurering av Torne älvs vattendelare". Bidraget beviljades i juni 2024.
Kort om projektet:
TRIWA LIFE (The Torne River International Watershed LIFE) är ett iståndsättningsprojekt för Torne älvs vattendelare, där livsmiljöernas tillstånd förbättras både i Finland och i Sverige. Projektets mål är att återställa älv- och bäckmiljöer som påverkats av mänsklig aktivitet till naturtillstånd och därigenom skydda viktiga livsmiljöer, växtarter och djur.
Flodpärlmussla, lax, utter, bergsimpa och grön flodtrollslända är de arter som är i fokus, men iståndsättningen gynnar också många andra arter. TRIWA LIFE främjar EU:s ramdirektiv för vatten att uppnå åtminstone god ekologisk status i vattendrag och förbättra skyddet av arter och livsmiljöer enligt EU:s naturvårdsdirektiv.
Se en video om projektet i Torne älv:
Iståndsättning av Koirasuo avrinningsområde
FINANSIERING PÅGÅR
Skogsvårdsföreningen Pohjois-Karjala har beviljats 10 000 euro för projektet "Iståndsättning av Koirasuo avrinningsområde". Bidraget beviljades i juni 2024.
Kort om projektet:
Projektet omfattar planering och genomförande av åtgärder som syftar till att förbättra vattenkvaliteten i de vatten som rinner ut i sjön Pyhäjärvi samt att stärka den biologiska mångfalden i skogsnaturen och myrmarksnaturen. Samtidigt blir det möjligt att idka ett lönsamt skogsbruk på det multiproblematiska Koirasuo och dess avrinningsområde.