Kommunikation
KOMMUNIKATIONSKAMPANJEN ”SKOGENS FINLAND”
Finlands Skogsstiftelse finansierar projektet ”Skogens Finland”. Kommunikationsprojektets målsättning är att bredda diskussionerna om skog, öka skogssektorns anseende och informera om skogssektorns framtid och möjligheter. Projektet påminner om att skogen är med i allt här i Finland.
”Skogens Finland” syns i 2020 och 2021 vida omkring i media, utomhusreklamer och i sociala medier. Projektet ska väcka den stora allmänheten så att man förstår att skogen är med i allt här i Finland.
Projektet får finansiering även från Skogsindustrin rf, Forststyrelsen, jord- och skogsbruksministeriet, Finlands skogscentral och Träförädlingsingenjörerna rf. MTK är också med i projektet. Projektet leds av Finska Forstföreningen.
Mera information om kommunikationskampanjen ”Skogens Finland”: https://metsiensuomi.fi/
TV-serien Menestystä metsästä
Den trefaldiga världsmästaren i snowboard, snowboardåkaren Roope Tonteri, gav sig för ett år sedan in i en ny bransch när han blev skogsägare i Kymmenedalen.
Sociala medier och produktion av videofilmer hör till snowboardåkarens vardag. Samhällsdebatten om skogar fick Tonteri att börja fundera på hur han skulle kunna hjälpa till att sprida kunskap om skog och skogsbruk till finländare. I samband med det föddes tanken på den sjudelade serien ”Menestystä Metsästä”.
Skogsstiftelsen gav sommaren och hösten 2019 pengar till snowboardåkaren Roope Tonteris projekt ”Menestystä Metsästä” tillsammans med andra aktörer inom skogssektorn. Målsättningen var att Roope med egna ord och eget arbete ska ge sin syn på skogsbruket i Finland som är på hög nivå och bedrivs på ett ansvarsfullt sätt.
I projektet lyckades vi bra få fram en ung skogsägares syn på hur det är att köpa skog, sköta den och hur den kan användas för fritidshobbyn. Tonteris lediga sätt passar en bred tittarskara. En stor grupp experter medverkade och gäster från olika yrkesgrupper berättar om den mångsidiga skogsvård som vi idkar i Finland under stort ansvar och med hjälp av yrkesmänniskor.
Videorna har setts av många av Roope Tonteris följeslagare på sociala medier och på INEZ medias och Alfa TV:s kanaler. Hittills har över en miljon människor sett på videofilmerna. Du hittar dem på Youtube med sökorden Roope Tonteri Menestystä Metsästä.
Den andra produktionssäsongen av serien presenterades på hösten 2021.
Tv-serien ”Suomi on metsäläinen”
Intervisio, Metsäkustannus, Yle
Den åttadelade tv-serien ”Suomi on metsäläinen”, som är en dokumentär, berättar hur människan och skogen lever i symbios med varandra. Skogen har i alla tider gett oss finländare föda och skydd. I tv-serien intervjuas personer från olika branscher både i hemlandet och utomlands och de ger sin syn på skogens betydelse ur olika perspektiv.
Tv-serien ”Suomi on metsäläinen” är en fortsättning på de populära serierna ”Suomi on suomalainen”, ”Suomi on venäläinen” och ”Suomi on ruotsalainen” som belönats med Informationsspridningens statspris. Programledare är Juhani Seppänen som även medverkat de tidigare säsongerna.
Yle sänder serien våren 2019. Marjo Vilkko, som är bekant från de tidigare Suomi-serierna, står för manuset. Serien produceras av Intervisio Oy och forstmästare Mikko Häyrynen, som jobbar som redaktör på Metsälehti, är projektkonsult.
Projektet Nytt trä berättar om träbaserad bioekonomi
Globalt är bioekonomin en av de ekonomier som har den starkaste tillväxten. Med bioekonomi avses produktion, användning, förädling och marknadsföring av förnybara naturresurser och konsumtion av produkter som är tillverkade av förnybara naturresurser. Megatrender, som till exempel urbanisering, gör att efterfrågan på träbaserade produkter ökar.
Skogssektorn är en självklar del av bioekonomin: trä är en förnybar naturresurs och virkesförrådet ökar hela tiden. Därför träffades olika aktörer inom skogssektorn från skogsägare till små och stora företag, läroanstalter, arbetare, intresseorganisationer och konsumenter av träbaserade produkter och startade projektet Nytt trä.
Projektet Nytt trä har som mål att sprida information om träbaserad bioekonomi: hurdana produkter och lösningar har vi redan, hurdan samhällspåverkan har nuvarande produkter och vilka tillväxtmöjligheter har branschen i framtiden. Finlands Skogsstiftelse är projektets huvudfinansiär.
Läs mera:
Nytt trä -webbsidor
Tjänsten forest.fi ger aktuell information om skogsbranschen
Finska Forstföreningen
Forest.fi-tjänsten är skogssektorns gemensam websida, som innehåller koncentrerade presentationspaket med information om skogarna, skogsbruket och hela skogsbranschen i Finland. I tjänsten ingår aktuella nyheter från skogsbranschen.
Tjänsten forest.fi upprätthålls av Finska Forstföreningen och den finns både på finska och engelska. Tjänsten produceras i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet och övriga aktörer inom skogsbranschen.
Kampanjen KIRI sporrar till deltagande
11/2015
Finlands Viltcentralens kampanjen Kipinä riistametsänhoitoon (KIRI, på svenska ung. Upptäck viltvänligt skogsbruk) sporrar skogsägare och skogsproffs att bekanta sig med anvisningarna för viltvänligt skogsbruk och även testa dem i praktiken. KIRI betonar att skogsvård som utförs idag har inverkan på hönsfågelstammarna under de kommande åren. Kampanjen genomförs på hösten 2015.
Viltvänligt skogsbruk innebär skötsel av ekonomiskogar på ett sådant sätt att skogshönsfåglar och annat vilt beaktas. Metoderna är frivilliga och enkla. Viltet kan beaktas i allt skogsbruksarbete, under skogens hela omloppstid. Viltet är en del av skogens avkastning, och viltrikedom i kombination med lönsamt skogsbruk ökar områdets totala värde och skapar välbefinnande.
Läs mera:
Finalnds Viltcentral: KIRI-kampanjen
Framtidens torg
Metsäteollisuus ry
Framtidens torg var namnet på utställningsområdet under Skogsmässan 2014. På området fick besökarna bekanta sig med utvecklingen inom skogsbranschen och hur branschen förnyar sig. På framtidens torg presenterades nyheter inom skogsbranschen från större uppfinningar till mindre innovationer avsedda för konsumenter. Målgrupperna var skogsägare, skogsfackmän, de som är intresserade av skogsbranschen och skolelever.
På framtidens torg fick besökarna en inblick i utvecklingen inom skogsbranschen och konkret se vad allt man kan tillverka av trä. Besökarna fick också rent konkret se vad bioekonomi innebär och hur bioekonomin är med i vardagen.
Finlands Skogsstiftelse finansierar Framtidens torg också under Skogsmässan 2015 och Slush-event.
Skogsbranschens gemensamma projekt: Evenemangsturnén Bioaika
Evenemangsturnén Bioaika är skogssektorns gemensamma gåva till det 100-åriga Finland och i synnerhet de unga i Finland i år 2017. Kärnan i turnén, som åker runt hela Finland, utgörs av en vetenskapsutställning som rör sig på hjul och drivs med biodisel – långtradaren Bioaika.
Långtradaren reser runt till gymnasier i Finland och riktar sig i synnerhet till unga i 13–19 års ålder. Långtradaren Bioaikas utställning berättar om bioekonomins möjligheter och innovationer, och under turnéns gång uppstår det även nytt innehåll. Det centrala i utställningen är att lära sig genom att göra och prova.
Långtradaren Bioaika genomförs av Forststyrelsens vetenskapscentrum Pilke och Vetenskapscentret Tietomaa. Turnéns huvudfinansiärer är Finlands Skogsstiftelse och Metsämiesten säätiö. Evenemangsturnén genomförs tillsammans med aktörer inom skogsbranschen och sidoevenemangen lyfter fram de bioekonomiska styrkorna i de olika orterna som långtradaren besöker. I planeringen av turnéprogrammet deltar utöver skogsägarna och -industrin även bland annat scouterna.
Läs mera:
Bioaika-webbsidan
Videofilmer för viltvänlig skogsvård: så här gynnar du skogshönsfåglar i en ekonomiskog
Finlands viltcentral
Finlands viltcentrals nya videor berättar om olika sätt att gynna viltet vid skogsvårdsarbeten. I videofilmerna lyfts plantskogsvården och gallringen fram och även underväxtens betydelse och specialobjekt som är viktiga för viltet. Videofilmerna kan ses av alla på webbadressen riistametsa.fi. Skogsstiftelsen är videoprojektets huvudfinansiär.
Viltvänlig skogsvård är normal skötsel av ekonomiskogar där man tar hänsyn till skogshönsfåglar och annat vilt. Det baserar sig på frivillighet och de metoder som används är lätta att genomföra. De praktiskt inriktade metoderna har utarbetats i samarbete med skogsfackmän.
Tre korta videofilmer berättar i korthet om grundprinciperna för viltvänlig skogsvård och visar också konkret hur man praktiskt går tillväga. Videofilmerna är avsedda för alla som är intresserade av skogsvård, naturvård och viltets livsmiljöer.
Läs mera och se på alla videofilmerna:
riistametsa.fi
En flyttbar skoglig spelhåla
Vetenskapscentret Pilke
Skogsstiftelsen finansierade byggandet av den flyttbara skogliga spelhålan i Vetenskapscentret Pilke. I spelhålan finns spel som har anknytning till användning skog och våra naturresurserer. Spelhålan är öppen och byggd av moduler och därför är det lätt att bygga om den så att den passar för olika tillställningar och i olika utrymmen. Med hjälp av spelhålan når Vetenskapscentret Pilke barn och unga runt om i Finland och lär dem hållbar användning av våra skogar på ett tilltalande sätt.
Finlands Skogsstiftelse har 2015 beviljat understöd för att spelhålan ska kunna komma ut till skolor runt om i Finland.
Läs mera:
Vetenskapscentret Pilke (på finska)
Vetenskapscentret Pilke – en utställning om hållbar användning av skogarna i norr
Vetenskapscentret Pilke
Vetenskapscentret Pilke, som öppnades 2011, berättar om skogarna i norr och hur vi på många olika sätt i vardagen är i kontakt med skogen och produkter som kommer från skogen. Huset där vetenskapscentret finns är byggt av trä. Det är ett besöksobjekt som ger både upplevelser och är interaktivt och passar för besökare av alla åldrar. Utställningen berättar med ett fräscht grepp och på ett tilltalande sätt om sambandet mellan skogen och människan. Den hållbara användningen av skogen i Finland presenteras för besökarna på ett sätt som tilltalar både finska och utländska konsumenter, för att inte glömma barn och unga. Pilke finns i Rovaniemi, strax intill utställnings-och museicentret Arktikum.
I vetenskapscentret får du bekanta dig med skogen med alla dina sinnen. Pilke berättar om de finska skogarna – om vad de ger oss, vad vi kan göra i skogen och vilket vårt förhållande till skogen är. Du lär dig också vad hållbar användning av skogen innebär och vad allt skogen ger oss. Pilke berättar om nuläget och möjligheterna till mångbruk av skogarna, om en ljus framtid.
Virkessäljarna och virkesköparna i norra Finland betalde 2009 den säljfrämjande avgiften till den här utställningen.
Läs mera:
Vetenskapscentret Pilke
Utställningen Maskinepoken på skogsmuseet Lusto
Skogsmuseet Lusto
Under 2008 styrdes den säljfrämjande avgiften som kom in i Insjöfinland och norra Karelen till Finlands Skogsmuseum Lusto för att finansiera utställningen Maskinepoken. Totalt inbringade den riktade insamlingen omkring 350 000 euro som gick till Lusto. Utställningen i maskinhallen berättar hur avverkningarna mekaniserades och hur skogsbruket och skogsindustrin utvecklades.
Läs mera:
Skogsmuseet Lusto (på finska)
Bioenergi och innovativa produkter från skogsbranschen presenteras på Lusto
Skogsmuseet Lusto
Efter renoveringen och moderniseringen är Lusto ännu mera än tidigare ett vetenskapscenter och ett interaktivt museum. Utställningar som berättar om bioenergi och innovativa produkter från skogsbranschen byggs i anslutning till utställningen Maskinepoken.
Bioenergiutställningen presenterar träbaserade energiformer från traditionella uppvärmningssätt till pelletar och flytande bränslen. Utställningen som presenterar innovativa produkter lyfter fram viktiga innovationer från skogsbranschen från forntid till nutid och berättar också historien bakom dem.
Jättestora tallstammar på Habitare
På Ahead! området som var en del av Habitare mässan 2012 fanns jättestora tallstammar. Utställningsarkitekturen, som hade namnet Trädets historia, tillförde mässan den känsla av lugn som finns i skogen. Versowood levererade de stora tallstammarna som var från PEFC-certifierade skogar i Finland. Hållbart skogsbruk var en viktig del av mässområdets tema som var ansvar. Arkitekterna Saija Hollmén, Jenni Reuter och Helena Sandman ansvarade för utställningsarkitekturen. Finland Skogsstiftelse finansierade utställningen i Messukeskus.
Planerarna ville skapa en lösning, där ansvar, de stora inredningselementen, effektfullhet och återanvändning förenas. När man bedömde olika material stannade man för trädstammar, då trä var det enda material som uppfyllde alla kvalitetskriterier som man hade. Tillsammans med Arteks möbler erbjöd de närmare hundra stammarna mässbesökarna en lugn miljö på rastplatser runt om i hallen.
Tree your mind berättar på ett nytt sätt om skogarna i Finland
Tree Your Mind var ett fördomsfritt samarbetsprojekt mellan Centralen för turistfrämjande, handels- och industriministeriet och Finlands Skogsstiftelse, där skog, turism och mode förenades. Målet var att utveckla nya, kreativa verksamhetsmodeller och kommunikationsmedel och att skapa kontakter med globala tidningar av hög klass inom mode-, rese- och livsstilssektorn. Med projektet strävade man efter att gynna exporten och stärka bilden av Finland på ett mera slagkraftigt sätt än genom traditionella kampanjer. Ett tjugotal lifestyle-journalister kom till Finland och fick bekanta sig med skog, turism och hur vi lever här.
För höjdpunkten i Tree Your mind stod designer Hanna Saréns klädkollektion som haft den finländska skogen som inspirationskälla. Kollektionen presenterades sommaren 2005 för inbjudna internationella och nationella gäster på en modevisning i Noux nationalpark, mitt i den finländska skogen.
Minun metsäni - täynnä elämää -kirja
Lasse Lehtinens bok berättar om vårt lands framgångsrika skogsindustri och om symbiosen mellan skötseln och användningen av skogar. Lehtinen beskriver i sina essäer skogens sociala och ekonomiska betydelse för människorna runt om i Finland.
Dessa människor och de som slutanvänder produkterna från vår skogsindustri jorden runt förenas av samma dröm om ett gott liv. Skogen ger på många sätt finländarna en möjlighet till ett gott liv. Finlands främsta naturfotografer Hannu Hautala och Lassi Rautiainen står för bilderna i boken.Boken, som finansierades av Skogsstiftelsen, utkom 2002 på finska, svenska, engelska och tyska. Boken skickades till alla skolor och bibliotek i Finland.

Kuva: Metsänhoidon ABC
Skogsvårdens ABC – ett faktapaket om skog
Skogsvårdens ABC, som finns i MetsäTV, är ett informationspaket med konkreta tips om skogsvård och användningen av skogarna. Det finns videofilmer bland annat om skogsbruksplanen, skogsgödsling och gallring. Skogsstiftelsen har finansierat översättningen av filmerna till engelska. Därför kan finskt skogsbruk visas även i internationella sammanhang.
Läs mera:
Skogsvårdens ABC
PR-DVD om skogstvisten i övre Lappland
Skogsstiftelsen producerade våren 2005 en opartisk PR-DVD som behandlar skogstvisten i övre Lappland, för att skogsnäringen som näringsgren skulle kunna fortsätta i övre Lappland. DVD:n som har namnet Vain tunne on totta har delats ut bland annat till ambassader, ministerier, riksdagsledamöter från Lappland och europarlamentariker. DVD:n har gjorts av Smile Audiovisual Oy och baserar sig på det material som filmats av kommunikationsexpert och forstmästare Jyri Makkonens arbetsgrupp.
Stiftelsen finansierade också annan uppföljning av tvisten. Målet med uppföljningen är att producera material och information åt aktörer inom skogsbranschen, som kan vara till hjälp till exempel då man ska svara på frågor från media.