Viestintä
Metsäsäätiö tukee suomalaista metsäviestintää kotimaassa ja ulkomailla. Rahoituksen tavoitteena on vahvistaa metsätalouden ja metsäteollisuuden kuvaa nykyaikaisena ja vastuullisena toimialana.
Metsien Suomi -viestintäkampanja
Suomen Metsäsäätiö on rahoittanut Metsien Suomi -hanketta merkittävästi alusta saakka. Viestintähankkeen tavoitteena on monipuolistaa metsiin liittyvää keskustelua, lisätä metsäsektorin arvostusta sekä kertoa metsäsektorin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista. Se muistuttaa, että metsä on Suomessa kaikessa mukana.
Metsien Suomi näkyi vuonna 2020 laajasti tiedotusvälineissä, ulkomainoksissa ja sosiaalisessa mediassa ja hanke jatkuu myös vuonna 2021. Hanke herättelee yleisöä huomamaan, kuinka metsä on Suomessa kaikessa mukana.
Hanketta rahoittavat myös Metsäteollisuus ry, Metsähallitus, MTK, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen metsäkeskus, Puunjalostusinsinöörit ry ja Metsämiesten Säätiö. Näiden lisäksi suunnittelussa ovat mukana muun muassa Paperiliitto ja Teollisuusliitto. Vetovastuussa on Suomen Metsäyhdistys.
Lisätietoa Metsien Suomi -viestintäkampanjasta: https://metsiensuomi.fi/
Menestystä metsästä -sarja
Lajinsa kolminkertainen maailmanmestari, lumilautailija Roope Tonteri, vaihtoi urasuunnitelmiaan ryhtymällä kymenlaaksolaiseksi metsänomistajaksi.
Sosiaalinen media ja videoiden tuottaminen kuuluvat lumilautailijan arkeen. Yhteiskunnallinen keskustelu metsistä sai Tonterin pohtimaan, kuinka voisi edesauttaa suomalaisten tietämystä metsistä ja metsätaloudesta. Silloin syntyi ajatus seitsemän osaisesta sarjasta Menestystä Metsästä.
Metsäsäätiö rahoitti Lumilautailija Roope Tonterin Menestystä Metsästä -projektia yhdessä muiden metsäalan toimijoiden kanssa kesällä ja syksyllä 2019. Tavoitteena oli kertoa Roopen suulla ja hänen tekemisensä kautta hänen näkemyksiään Suomalaisesta hyvästä ja vastuullisesta metsätaloudesta.
Projektissa onnistuttiin hyvin tuomaan nuoren metsänomistajan näkemystä metsän hankinnasta, hoidosta ja virkistyskäytöstä rennolla tavalla laajan katsojakunnan nähtäviksi. Mukana oli laaja asiantuntijajoukko ja ammattilaisvieraat toivat tietoa monipuolisesti metsänhoidosta ja sen ammattimaisesta vastuullisuudesta Suomessa.
Videot on nähnyt Roope Tonterin laaja seuraajajoukko sosiaalisessa mediassa ja INEZ-median ja Alfa TV:n kanavilla. Kaikkiaan videot on nähnyt jo nyt yli miljoona katsojaa.
Sarjan toinen kausi esitettiin syksyllä 2021.
Suomi on metsäläinen -dokumenttisarja
Intervisio, Metsäkustannus, Yle
Kahdeksanosainen Suomi on metsäläinen -televisiosarja vie katsojat matkalle metsäläisyyteen. Metsät ovat antaneet elannon ja turvan suomaisille kautta historian. Eri alojen haastateltavat kotimaasta ja ulkomailta valottavat metsän merkityksen monia näkökulmia.
Suomi on metsäläinen -dokumenttisarja on jatkoa suosikkisarjoille Suomi on suomalainen, Suomi on venäläinen ja Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkitulle Suomi on ruotsalainen. Ohjelman juontaa edellisiltä kausilta tuttu Juhani Seppänen.
Sarja lähetetään Ylen kanavalla keväällä 2019. Käsikirjoittajana jatkaa myös aiemmat Suomi on -sarjat käsikirjoittanut Marjo Vilkko. Sarjan tuottaa Intervisio Oy ja hanketta konsultoi metsänhoitaja, Metsälehden toimittaja Mikko Häyrynen.
Uusi puu -hanke kertoo puupohjaisesta biotaloudesta
Uusi puu -hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä puupohjaisesta biotaloudesta: siitä millaisia tuotteita ja ratkaisuja on jo nyt tarjolla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus nykyisillä tuotteilla on ja millaiset kasvunäkymät alalla on tulevaisuudessa. Suomen Metsäsäätiö on Uusi puu -hankkeen päärahoittaja.
Metsäala on luonteva osa biotaloutta: puu on uusiutuva ja karttuva luonnonvara. Siksi metsäalan toimijat metsänomistajista pieniin ja suuriin yrityksiin, oppilaitoksiin, työntekijöihin, etujärjestöihin sekä puupohjaisten tuotteiden käyttäjiin kokoontuivat yhteen ja perustivat Uusi puu -hankkeen.
Biotalous on maailmanlaajuisesti yksi vahvimmin kasvavia talouden alueita. Sillä tarkoitetaan uusiutuvien luonnonvarojen tuotantoa, käyttöä, jalostusta ja markkinointia sekä uusiutuvista luonnonvaroista valmistettujen tuotteiden kulutusta. Megatrendit kuten kaupungistuminen luovat mahdollisuuden puupohjaisten tuotteiden kysynnän kasvulle.
Lue lisää:
Uusi puu -verkkosivut
Forest.fi -palvelussa ajankohtaista tietoa metsäalasta
Suomen Metsäyhdistys
Forest.fi-tietopalvelu on metsäsektorin yhteinen verkkosivusto, joka on tiivis tietopaketti Suomen metsistä, metsätaloudesta ja koko metsäelinkeinosta. Verkkosivustolla kerrotaan metsäalan ajankohtaisista aiheista.
Forest.fi-palvelua pitää yllä Suomen Metsäyhdistys, ja se tuotetaan sekä suomeksi että englanniksi. Palvelua toteutetaan yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön sekä muiden metsäalan toimijoiden kanssa.
Lue lisää:
forest.fi
Kipinä riistametsänhoitoon -kampanja
Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskuksen toteuttama Kipinä riistametsänhoitoon -kampanja (KIRI) herätteli metsänomistajia ja metsäammattilaisia ajattelemaan metsänhoitoa kokonaisvaltaisena panoksena luonnon, riistan ja puuntuotannon hyväksi. KIRI korostaa, että tänään tehdyllä metsänhoidolla on vaikutusta tulevien vuosien kanalintukantoihin. Kampanja päättyi joulukuussa 2015, mutta kampanjan materiaalit ovat edelleen käytettävissä.
Riistametsänhoito on talousmetsien hoitoa, jossa otetaan metsäkanalinnut ja muu riista huomioon. Menetelmät ovat vapaaehtoisia ja helppoja. Riistan voi huomioida kaikissa metsänhoitotöissä läpi metsikön kiertoajan. Riista on osa metsän tuottoa, ja riistarikkaus yhdistettynä kannattavaan metsätalouteen kasvattaa alueen kokonaisarvoa ja luo hyvinvointia.
Lue lisää:
Suomen riistakeskus: KIRI-kampanja
Päivitetty 10.10.2016
Tulevaisuuden tori
Metsäteollisuus ry
Tulevaisuuden tori oli Metsämessujen näyttelyalue vuonna 2014, joka esitteli metsäalan kehitystä ja alan uudistumista messuvieraille. Tulevaisuuden tori toi esille metsäalan uutuuksia aina suuremmista keksinnöistä pienempiin kuluttajille suunnattuihin innovaatioihin. Kohderyhmänä olivat metsänomistajat, metsäalan ammattilaiset, koululaiset ja muut asiasta kiinnostuneet.
Tulevaisuuden tori avasi Metsämessujen kävijöille metsäalan kehitystä sekä havainnollisti konkreettisesti, mitä kaikkea puusta voi tehdä. Torilla esiteltiin messukävijöille konkreettisia esimerkkejä, mitä on biotalous ja miten se näkyy päivittäisessä elämässämme.
Metsäsäätiö rahoittaa Tulevaisuuden torin myös Metsämessuille 2015 ja Slushiin, sijoittaja- ja kasvuyritystapahtumaan.
Metsäalan yhteinen Bioaika-tapahtumakiertue
Tiedekeskus Pilke
Bioaika-tapahtumakiertue on metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja erityisesti Suomen nuorille. Läpi Suomen ulottuvan kiertueen ytimen muodostaa pyörillä - ja biopolttoaineella - kulkeva tiedekeskusnäyttely, Bioaika-rekka juhlavuonna 2017.
Bioaika-rekka kiertää syksyllä 60 Suomen lukiopaikkakuntaa ja sen kohderyhmänä ovat erityisesti 13-19–vuotiaat nuoret. Rekan näyttely kertoo biotalouden mahdollisuuksista ja innovaatioista. Näyttelyyn syntyy sisältöä myös kiertueen aikana. Keskeistä näyttelyssä on tekemällä ja kokeilemalla oppiminen.
Bioaika-rekan tuottavat yhdessä Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke ja Tiedekeskus Tietomaa. Kiertueen päärahoittajia ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten säätiö. Tapahtumakiertue toteutetaan yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa ja rekka ja sen ympärille rakentuvat oheistapahtumat nostavat esiin vierailupaikkakuntien biotalousvahvuuksia. Mukana kiertueohjelman suunnittelussa ovat niin metsänomistajat, iso teollisuus, itsenäiset sahat kuin koneyrittäjätkin, mutta myös muita toimijoita mm. partiolaiset.
Lue lisää:
Bioaika-verkkosivut
Näin suosit metsäkanalintuja talousmetsässä - riistametsänhoidon videot
Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskuksen uusilla videoilla kuvataan riistametsänhoidon menetelmiä. Videoissa esitellään taimikonhoitoa ja harvennusta, alikasvoksen merkitystä ja riistallisia erityiskohteita. Videot ovat kaikkien vapaasti saatavilla osoitteessa riistametsa.fi. Metsäsäätiö on videoprojektin päärahoittaja.
Riistametsänhoito on tavallisten talousmetsien hoitoa, jossa otetaan metsäkanalinnut ja muu riista huomioon. Menetelmät ovat vapaaehtoisia ja helppoja. Käytännönläheiset menetelmät on kehitetty yhdessä metsäammattilaisten kanssa.
Kolme lyhyttä videota tiivistävät riistametsänhoidon pääperiaatteet ja konkretisoivat sen käytännön toteutusta. Videot on tarkoitettu kaikille metsänhoidosta, luonnonhoidosta tai riistan elinympäristöistä kiinnostuneille.
Lue lisää ja katso kaikki videot:
Riistametsänhoito-sivusto
Julkaistu 7.11.2016
Kiertävä metsäpeliluola
Metsähallitus / Tiedekeskus Pilke
Metsäsäätiö rahoitti Tiedekeskus Pilkkeen kiertävän metsäpeliluolan rakennuskustannuksia. Metsäpeliluola hyödyntää olemassa olevia metsään ja luonnonvarojen käyttöön liittyviä pelejä. Metsäpeliluolasta laadittiin avoin ja modulaarinen, siten että sitä on helppo muunnella tilaisuuteen ja tilanteeseen sopivaksi. Kiertävän metsäpeliluolan avulla Tiedekeskus Pilke pystyy jalkautumaan ja tavoittamaan lapset ja nuoret ympäri Suomea ja opettamaan suomalaisesta kestävästä metsien käytöstä nuorille mieluisalla tavalla.
Suomen Metsäsäätiö on myöntänyt vuonna 2015 apurahan kiertävän metsäpeliluolan jalkautumiseen kouluihin ympäri Suomea. Metsäpeliluola tulee kiertämään Suomen kouluissa.
Lue lisää:
Tiedekeskus Pilke – pohjoisten metsien kestävästä käytöstä kertova näyttely
Metsähallitus / Tiedekeskus Pilke
Vuonna 2011 avattu Tiedekeskus Pilke kertoo pohjoisista metsistä ja siitä, miten monilla tavoilla olemme yhteydessä metsään ja sen tuotteisiin joka päivä. Puurakenteisessa Pilke-talossa sijaitseva tiedekeskus on elämyksellinen ja vuorovaikutteinen käyntikohde kaikenikäisille. Näyttely kertoo raikkaasti ja puhuttelevasti metsän ja ihmisen välisestä yhteydestä. Suomalainen kestävä metsien käyttö tuodaan esille tavalla, joka puhuttelee niin kotimaista kuin ulkomaista kuluttajaa, lapsia ja nuoria unohtamatta. Pilke sijaitsee Rovaniemellä, näyttely- ja museokeskus Arktikumin välittömässä läheisyydessä.
Tiedekeskuksessa tutustut pohjoisen metsiin kaikilla aisteilla ja itse tehden. Pilke kertoo suomalaisista metsistä – siitä, mitä ne meille antavat, mitä voimme metsässä tehdä ja minkälainen on suhteemme metsään. Tiedekeskuksessa opit tuntemaan metsien kestävää käyttöä ja saat tietoa metsiemme monipuolisista antimista, tuotteista ja hyödykkeistä. Pilke kertoo nykyhetkestä ja metsien moninaiskäytön mahdollisuuksista, valoisasta tulevaisuudesta.
Pohjois-Suomen puunmyyjät ja -ostajat maksoivat metsäsäätiömaksua vuoden 2009 ajan kohdennetusti Pilkkeen näyttelylle.
Lue lisää:
Tiedekeskus Pilke
Metsämuseo Luston Koneaika-näyttely
Metsämuseo Lusto
Metsäsäätiömaksua kerättiin kohdennetusti vuoden 2008 ajan Järvi-Suomen ja Pohjois-Karjalan metsänomistajien liittojen alueella Suomen Metsämuseo Luston Koneaika-näyttelyn rahoittamiseen. Keräyksen turvin Lustolle kohdennettiin noin 350 000 euron tuki. Konehallissa oleva näyttely kertoo metsänkorjuun koneellistumisesta sekä metsätalouden ja -teollisuuden kehittymisestä.
Lue lisää:
Metsämuseo Lusto
Bioenergia ja metsäsektorin innovatiiviset tuotteet esille Lustoon
Metsämuseo Lusto
Uudistuksen myötä Luston asema tiedekeskusmaisena ja vuorovaikutteisena museona korostuu entisestään. Uudistuksessa rakennetaan bioenergia ja metsäsektorin innovatiiviset tuotteet -näyttelyt Koneaika-näyttelyn yhteyteen.
Bioenergianäyttelyssä esitellään puupohjaisia energiamuotoja perinteisistä lämmitystavoista pelletteihin ja nestemäisiin polttoaineisiin. Innovatiivisia tuotteita esittelevässä näyttelyssä nostetaan esiin metsäsektorin tärkeitä innovaatioita menneisyydestä tähän päivään, ja kerrotaan tarinat niiden takaa.
Habitaressa massiivisia mäntyrunkoja
Habitare-messujen Ahead! -alueella nähtiin vuonna 2012 massiivisia mäntyrunkoja. Puun tarina -nimellä kulkenut näyttelyarkkitehtuuri toi messuille metsän rauhoittavaa tunnelmaa. Massiiviset, PEFC-sertifioidut suomalaiset mäntyrungot toimitti Versowood. Kestävä alkuperä oli tärkeä osa messualueen vastuu-teemaa. Näyttelyarkkitehtuurista vastasivat arkkitehdit Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman. Suomen Metsäsäätiö rahoitti näyttelyn toteutuksen Messukeskuksessa.
Suunnittelijat halusivat luoda Habitareen ratkaisun, jossa yhdistyvät vastuullisuus, sisustuselementtien suuri koko ja näyttävyys sekä kierrätettävyys. Eri materiaaleja arvioitaessa päädyttiin puunrunkoihin, sillä puu täytti ainoana materiaalina asetetut laatukriteerit. Yhdessä Artekin huonekalujen kanssa lähes sata runkoa tarjosi rauhoittavan ympäristön messuvieraiden käyttöön eri puolilla hallia olevilla lepoalueilla.
Tree Your Mind kertoi uudelle yleisölle Suomen metsistä
Tree Your Mind oli Matkailun edistämiskeskuksen, kauppa- ja teollisuusministeriön ja Suomen Metsäsäätiön ennakkoluuloton yhteistyöhanke vuonna 2005, joka yhdisti metsän, matkailun ja muodin. Tavoitteena oli kehittää uusia, luovia toiminta- ja viestintätapoja ja sekä kontakteja keskeisten kansainvälisten laadukkaiden muoti-, matkailu ja elämäntapalehtien kanssa. Hankkeella haettiin perinteisiä kampanjoita laajempaa vaikuttavuutta viennin edistämiseen ja Suomi-kuvan vahvistamiseen. Pari kymmentä lifestyle-toimittajaa tutustui Suomeen, metsään, matkailuun ja elämäntapaan vierailun aikana.
Tree Your Mindin kärki oli suunnittelija Hanna Sarénin luoma vaatemallisto, jonka innoituksena oli suomalainen metsä. Mallisto esiteltiin kansainväliselle ja kotimaiselle toimittaja- ja kutsuvierasjoukolle suomalaisen metsän keskellä Nuuksion kansallispuistossa järjestetyssä muotinäytöksessä kesällä 2005.
Minun metsäni - täynnä elämää -kirja
Lasse Lehtisen kirjoittama kirja kertoo maamme menestyvästä metsäteollisuudesta sekä siitä kuinka metsien hoito ja käyttö ovat symbioosissa keskenään. Lehtinen kuvaa esseissään metsän sosiaalista ja taloudellista merkitystä ihmisille ympäri Suomea.
Heitä sekä metsäteollisuus-tuotteidemme loppukäyttäjiä ympäri maailman yhdistää sama unelma hyvästä elämästä. Suomalaisille metsä tarjoaa monin tavoin mahdollisuuden hyvään elämään. Suomen eturivin luontokuvaajat Hannu Hautala ja Lasse Rautiainen haastettiin kohtaamaan ihminen ja ihmisen jälki metsässä ja näkemään lopputuotteet. Metsäsäätiön kustantama kirja ilmestyi vuonna 2002 suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Kirja jaettiin kaikkiin Suomen kouluihin ja kirjastoihin sekä ulkoministeriön kautta lähetystöjen käyttöön.

Kuva: Metsänhoidon ABC
Metsänhoidon ABC -tietopaketti metsiin
Metsä-TV:stä löytyvä Metsänhoidon ABC on tietopaketti, jossa asiantuntijat antavat konkreettisia vinkkejä metsänhoitoon ja metsien käyttöön. Videoiden aihepiireinä ovat muun muassa metsäsuunnitelma, metsälannoitus ja harvennushakkuut. Metsäsäätiö rahoitti videoiden käännöksen englanniksi, mikä mahdollistaa suomalaisen metsätalouden esittelyn myös kansainvälisesti.
Lue lisää:
Metsänhoidon ABC
PR-DVD Ylä-Lapin metsäkiistasta
Metsäsäätiö tuotti keväällä 2005 Ylä-Lapin metsäkiistaa käsittelevän puolueettoman PR-DVD:n, jotta metsäelinkeinon toimintaedellytykset säilyisivät Ylä-Lapissa. Vain tunne on totta -DVD:tä on jaettu muun muassa suurlähetystöihin, ministeriöihin, Lapin kansanedustajille ja europarlamentaarikoille. DVD:n on tehnyt Smile Audiovisual Oy, ja se pohjautuu viestintäasiantuntija, metsänhoitaja Jyri Makkosen työryhmän kuvaamaan materiaaliin.
Säätiö rahoitti myös muuta kiistan seurantaa. Seurannan tarkoituksena on tuottaa metsäsektorin toimijoille tietoa, jonka avulla voidaan esimerkiksi vastata median kysymyksiin.