Användningen av trä och träbyggande
SKOGSSTIFTELSEN STÖDJAR SKOGSMUSEET LUSTO
Finlands Skogsstiftelse stödjar en grundrenovering av skogsmuseet Lusto. Mycket trä kommer att användas som byggmaterial.
Skogsstiftelses styrelse har beslutat om 200 000 euros understöd till Lustos grundrenovering. Den finska skogsnäringen syns starkt i det förnyande museet.
Målet är att stödja grundrenoveringen av Lusto och speciellt att öka användningen av trä i den museibyggnad som förnyas. Förutom att reparera befintliga träkonstruktioner byts andra material ut mot trä i renoveringen. Träets större synlighet i Lusto förbättrar akustiken i museet och rumslösningarna. Det blir även mera rofyllt och trivsammare i utställningslokalerna. De första byggarbetena i Lusto startar redan i december 2022.
Virkesköparna i området är med och stödjar projektet: skogsvårdsföreningarna, Metsä Group, Stora Enso, UPM, Versowood, Sahakuutio och Forststyrelsen.

SuperTRÄ-Utställningen
Utställningen ”SuperTRÄ” i Vetenskapscenter Heureka i Dickursby i Vanda berättar om träets otroligt fina egenskaper och dess många möjligheter. ”Trä, som vi alla känner och som vi av gammal vana tycker att ska förädlas mekaniskt, sätts på den piedestal som det förtjänar och visas upp som det verkliga supermaterial det är, säger utställningschef Jussi Kahlos på Heureka.
Utställningen är en multisensorisk erfarenhet, som baserar sig på toppmodern bearbetning av trä och modern planering och arkitektur. Skogarnas och träprodukters betydelse för bindning av kol och kollagring visas även vetenskapligt.
Utställningen öppnas i Heureka 2020 och är öppen nästan ett år. Det är fråga om Heurekas huvudutställning som har 600 kvadratmeter till sitt förfogande. Målet är att utställningen ”SuperTRÄ” ska föras från Heureka även till vetenskapscenter runt om i världen. De utställningar som från Heureka har förts ut i världen har vanligen besökts av omkring 20 miljoner personer. Antalet besökare i Heureka väntas under året stiga till ungefär 250 000 personer.
I somras 2019 fick man i Berlin en försmak av den kommande utställningen i Heureka. Utställningen Wild Wild Wood, som var uppställd i de nordiska ländernas ambassadkomplex, fick mycket bra respons av besökarna och antalet besökare slog rekord. Utställningen hörde ihop med Finlands EU-ordförandeskap.
Finlands Skogsstiftelsen ger 180 000 euro till utställningen. Träproduktindustrin rf är Skogsstiftelsens samarbetsparter i projektet. Den andra huvudfinansiären är Miljöministeriets åtgärdsprogram för träbyggande. Övriga samarbetsparter är Stora Enso, Metsä Group, UPM Plywood, Versowood, Isku och Novart.
Läs mer: https://www.heureka.fi/utstallning/supertra/?lang=sv
Skogsstiftelsens regionala insamling för Kuhmos skolcentrum i massivt trä
Kuhmo stad
Skogsstiftelsens regionala insamling för träskolan i Kuhmo, Tuupalan koulu, blev en framgång.
Skogsstiftelsen överräckte en check på 120 000 euro till Kuhmo stad. Pengarna ska användas till att kartlägga användarerfarenheterna och hälsoeffekterna och till att sprida information om skolan som byggts i massivt trä. Pengarna överräcktes till Kuhmo stad 12.6.2018.
”Vi kommer bland annat att använda pengarna till att kartlägga hälsoeffekterna av träbyggnader. Vi kommer att informera om vår träskola nationellt och vi vill fungera som ett exempel för finskt träbyggande”, sade Kuhmos stadsdirektör Tytti Määttä.
Tuupalan koulu var målet för Skogsstiftelsens regionala insamling i landskapet Kajanaland. Den frivilliga avgiften till Skogsstiftelsen, som betalades i samband med virkesaffärer, gick under ett års tid till Tuupalan koulu. Den riktade insamlingen tog slut 31.3.2018. Skogsägarna, de stora skogsbolagen Metsä Group, Stora Enso, UPM och sågverken Kuhmo Oy och Pölkky Oy deltog i insamlingen i Kajanaland. Forststyrelsen bidrog i egenskap av virkessäljare med en betydande summa.
Tuupalan koulu är globalt sett ett bra exempel på hur man skapar en sund, naturnära inlärningsmiljö som främjar lärandet. ”Träskolan är ett viktigt referensobjekt även för lokala träproduktföretag”, tillade Tytti Määttä.
En professur i träbyggnadsteknik till Aalto-universitetet
Aalto-universitet
Vid Aalto-universitetet inrättas en donationsprofessur i träbyggnadsteknik. Teknologie doktor Gerhard Fink, 33, från Österrike, har utsetts till professor. Fink började vid Aalto-universitetets campus i Otnäs, Esbo, i början av 2016.
Skogsstiftelsen vill med den här donationen stöda den uppåtgående trenden för träbyggande och ändra attityderna till träbyggande. För att byggande i trä ska vara konkurrenskraftigt krävs det att undervisningen och forskningen i Finland når internationell klass. Det är redan nu brist på personer som kan bygga av trä. En utveckling av undervisningen och forskningen är också en positiv signal för branschen.
Skogsstiftelsen bidrag till professuren är 50 000 euro per år under fem års tid (totalt 250 000 euro). Även MTK-stiftelsen och Kouvola stad deltar i finansieringen av donationsprofessuren. Professuren finansieras med donationsmedel de första 5 åren. Efter det tar Aalto-universitet över det finansiella ansvaret. Undervisningen kommer att ske Aaltouniversitetes högskola för ingenjörsvetenskaper, vid institutionen för byggteknologi i Otnäs.
Läs mera:
En donationsprofessur i träbyggnadsteknik till Aalto-universitetet (14.9.2015)
Puuinfo (på finska)
Påbyggnadsutbildning för de som planerar krävande träkonstruktioner och höghus av trä
Puuinfo
Skogsstiftelsen finansierar den utbildning som Puuinfo ordnar för att fackmän som jobbar som konstruktionsplanerare ska bli behöriga att planera krävande träkonstruktioner. Den första utbildningen ordnades 2014. Antalet behöriga konstruktionsplanerare har ökat.
De senaste åren har det blivit vanligare att bygga höghus av trä och trenden kommer att hålla i sig även i framtiden. Med kännedom om de projekt som är aktuella för närvarande kan vi bygga nästan 7 000 bostäder i höghus av trä. Det innebär att det finns en ökad efterfrågan på duktiga konstruktionsplanerare.
Läs mera:
Puuinfo (på finska)
Woodproducts.fi
Puuinfo
Woodproducts.fi är en webbsida, som upprätthålls av Puuinfo. Den presenterar olika produkter på sex olika språk. Målet med webbsidan är att skapa kundkontakter till företag och öka möjligheten att få anbudsförfrågningar från utlandet. Webbsidans innehåll täcker alla produktgrupper inom träproduktindustrin från sågvaror till förädlade produkter. Det finns också en mängd argument som talar för finländskt virke, finska träprodukter och hur de kan användas.
Tjänsten som Skogsstiftelsen finansierar ska sänka tröskeln för företag att börja marknadsföra sina produkter utomlands, göra finska träprodukter mera synliga utomlands och göra det lättare för eventuella kunder att ta direkt kontakt med företag.
Läs mera:
Woodproducts.fi (på finska)
Pohjanmaan Nikkarikeskus
Pohjanmaan Nikkarikeskus är en mötesplats för de som vill lära sig mera om trä. Där presenteras den österbottniska yrkesskickligheten och användningen av inhemskt virke. Nikkarikeskus och S.t Henriks kapell är de två objekt dit Skogsstiftelsen styrde de säljfrämjande avgifterna från västra Finland 2004 och början av 2005. Nikkarikeskus blev färdigt i februari 2004 och där finns ett traditionellt snickeriföretag, företag som säljer företagstjänster och laboratorier som hör till enheten för kultur och design vid Seinäjoki yrkeshögskola SEAMK. De gemensamma utrymmena utgörs av lokaliteter för olika utställningar som hör till branschen, ett auditorium för 162 personer, mötesutrymmen och en cafeteria.
S:t Henriks ekumeniska konstkapell
Det ekumeniska konstkapellet som byggdes i Hirvensalo i Åbo är unikt. Bakom byggprojektet står sju olika kyrkosamfund. Kapellet är därmed ett steg mot en ny tidsepok, kyrkornas enhet och annorlunda öppenhet, då kapellet är öppet alla dagar och för alla. Skogsstiftelsen deltog i finansieringen av kapellet med hjälp av en riktad insamling i västra Finland 2004. Säljfrämjande avgifter som kom in från virkesaffärer och industrin i västra Finland styrdes till konstkapellet.
Byggnaden kallas ett konstkapell för att man förutom andakter och gudstjänster även ordnar konstutställningar, konserter och diktläsning i kapellet. Kapellet är redan i sig självt ett konstverk. Arkitekterna Matti Sanaksenaho, Pirjo Papunen och Enrico Garbin har planerat kapellet i trä så att det påminner om en fisk eller en uppochnedvänd båt. Konstnär Hannu Konola donerade två höga glasmålningar som han gjort till kapellet. Arkitekt Matti Sanaksenaho fick det internationella Barbara Cappochin-priset för planeringen av kapellet.
Allaktivitetshall av trä i Joensuu
Joensuu Areena
Joensuu Areena, som färdigställdes i slutet av 2003, är den största hall som byggts av trä i Finland. Den påminner om Olympiahallen i Lillehammar, som också är byggd av trä. Joensuu Areena är en verklig allaktivitetshall. Där kan man njuta av konserter, besöka olika mässor och följa med spännande idrottstävlingar eller kanske själv sporta.
Hallen rymmer 10 000 personer. Skogsstiftelsen, skogsägare i norra Karelen och skogsindustrin bidrog till finansiering av hallbygget. Skogsägare i området deltog i byggandet av hallen genom att betala den säljfrämjande avgiften i samband med virkesaffärer under 2003. Skogsindustrin betalade ett lika stort belopp.
Läs mera:
Broschyr som berättar om Joensuu Areena (på finska)
Pianopaviljongen
Puu kulttuurissa ry
Finlands Skogsstiftelse deltog i finansieringen av Pianopaviljongen som föreningen Puu Kulttuurissa ry lät bygga 2008. Paviljongen står på stranden av sjön Vesijärvi i Lahtis, intill Sibeliushuset. Den är planerad av arkitekt Gert Wingårdh från Sverige. Pianopaviljongen visar fördomsfritt hur man kan använda nya lösningar inom träproduktindustrin i en byggnad som är planerad av en arkitekt av toppklass.
Läs mera:
Wood in Culture, Pianopaviljongen (på finska)
Wood Architecture, Pianopaviljongen (på finska)