Skogsstiftelsen anordnar en riktad insamling för att renovera skogsmuseet Lusto

20.06.2022

Finlands Skogsstiftelsens styrelse fattade vid sitt senaste möte ett positivt beslut om en ny riktad insamling. Målet för insamlingen är en grundrenovering av Finlands skogsmuseum Lusto. Insamlingen ordnas i Södra Savolax och Södra och Norra Karelen under ett år med start den 1 oktober 2022. Alla virkesköpare och skogsägare i området, inklusive Forststyrelsen, är med i insamlingen.

KUVA3

Byggnaden Lusto stod klar 1994. Utvidgningsdelen öppnades 2008. (Foto: Lusto)

"Finlands skogsmuseum Lusto grundrenoveras med innovativa träbaserade renoveringsmetoder och i enlighet med principerna för hållbar utveckling", säger Niina Uronen som är vd för Lusto.

Trämaterial möjliggör till exempel en högre kvalitet på akustiken i museet.

Idén och initiativet till regionala insamlingar kommer alltid från lokala aktörer – även denna gång. Den riktade insamlingen för Lusto har planerats av företag som köper virke i området samt anställda i skogsföreningarna.

”Skogsstiftelsens regionala insamling är en betydande insats och definitivt en kampanj som förenar hela regionen. Förhoppningsvis kommer så många skogsägare som möjligt i samband med nästa virkesaffär att sätta ett kryss i rutan att de donerar den frivilliga avgiften till Skogsstiftelsen och att de därmed stöder grundrenoveringen av Lusto, säger Martta Fredrikson som är vd för Skogsstiftelsen.

Skogsstiftelsen har tidigare genomfört riktade insamlingar. Den senaste riktade insamlingen genomfördes i Kajanaland under 2017–2018 för Tuupala skola i Kuhmo som är byggd av trä. År 2008 genomfördes en riktad insamling i Insjöfinland för byggandet av en maskinhall till Lusto. 

Tillbaka