Vaasan yliopistolle 120 000 euron lahjoitus – puurakentamisen tutkimus lähemmäs yhteiskuntaa ja yrityksiä

28.10.2016

Metsäsäätiön kohdennettu keräys tuotti Pohjanmaalla 120 000 euroa puurakentamisen liiketoiminnan professuurille Vaasan yliopistoon. Lahjoitukseen osallistuivat Pohjanmaan metsänomistajat ja puunostajat. Shekki luovutettiin Puurakentamisen kasvun lähteet -seminaarissa Seinäjoella perjantaina. Seminaarissa kuultiin myös professoriksi valitun Katja Lähtisen luento.

Vaasan yliopistolle luovutettiin 120 000 euron lahjoitus Puurakentamisen kasvun lähteet -seminaarissa Seinäjoella perjantaina 28.10. Shekin luovutti Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi yhdessä keräyksen toteuttajien kanssa. Shekin vastaanotti Vaasan yliopiston vararehtori, Kauppatieteellisen tiedekunnan dekaani Jukka Vesalainen.

– Tutkimuksen pitää nykymaailmassa pystyä vastaamaan yhteiskunnallisiin ja yritysten haasteisiin. Ulkopuoliset lahjoitukset ovat yliopistoille todella tärkeitä ja mahdollistavat pitkäjänteisen yhteistyön valitulla alalla. Tämän lahjoituksen avulla Vaasan yliopisto voi suunnata toimintaa alueelle, jossa on yhteiskunnan näkökulmasta tutkimuksen ja kehittämisen tarpeita, sanoi Vesalainen.

Metsäsäätiön kohdennetun keräyksen toteuttivat Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajat, puunostajat ja Suomen metsäkeskus 2015–2016 aikana. Toteuttajia edustivat tilaisuudessa Tomi Saine, Metsä Group; Juho Honkela, UPM; Mikko Syri, MTK; Jussi Parviainen, Metsänomistajat (Metsänhoitoyhdistys Lakeus), Esa Hakamäki, Sahateollisuus (Isojoen Saha) ja Jorma Vierula, Suomen metsäkeskus.

Seminaarissa kuultiin syyskuussa puurakentamisen professorina aloittaneen maatalous- ja metsätieteiden tohtori Katja Lähtisen luento puurakentamisen kasvun lähteistä. Tutkimuspainotteisen professuurin alana on markkinalähtöinen liiketoiminnan kehittäminen, erityisesti suuren mittakaavan puurakentamisessa. Suuren mittakaavan puurakentamisella tarkoitetaan esimerkiksi puukerrostaloja, julkisia rakennuksia, maaseudun suuria rakennuskohteita, teollisuushalleja ja valmistaloja.

Suomessa on positiivinen vire suuren mittakaavan puurakentamisessa. Uusien rakennushankkeiden elinehto on osaavat ammattilaiset ja ajantasainen tutkimustieto. Metsäsäätiö rahoittaa Vaasan yliopiston professuurin lisäksi puurakennetekniikan professuuria Aalto-yliopistossa. Professorina Otaniemessä aloitti vuoden alusta itävaltalainen tekniikan tohtori Gerhard Fink. Myös rakennesuunnittelijoiden koulutukseen on panostettu. Puuinfo toteutti vaativien puisten rakenteiden ja puukerrostalojen suunnittelijoiden pätevöityskoulutuksen vuonna 2015 Metsäsäätiön rahoituksella.

Lue lisää:
Professori: Puumiljöistä kunnan uusi myyntivaltti?

Takaisin

Kuvia Kasvun lähteet -seminaarista