Ysiluokkalaiset tutustuivat ligniinitutkimukseen ja Metsämuseo Lustoon

20.06.2016, Juhani Ahon koulu, 9lk LUVA-ryhmä

Teksti ja kuvat: opettaja Heidi Niemeläinen, Juhani Ahon koulu

Kiitämme Suomen Metsäsäätiötä koulullemme myönnetystä kuljetusapurahasta. Apuraha auttoi suuresti opintoretken toteutuksessa 9. luokan LUVA-valinnaisaineen opintoretkellä. Tänä keväänä retkemme suuntautui itäiseen Suomeen, missä tutustuimme metsään tieteen kohteena (Ligniinitutkimus Joensuun yliopistolla), metsäisiin kansallismaisemiimme (Koli ja Punkaharju) ja Suomen Metsämuseo Lustoon (jossa saimme tutustua myös metsäteknologian historiaan ja kehitykseen).

Yhtenä opintoretken tavoitteena oli antaa oppilaille käsitys, miten tärkeää ja merkittävää metsä on Suomen taloudelle ja teollisuudelle nykyään sekä tulevaisuudessa. Tarkoituksenamme oli myös tutustuttaa oppilaat tunnettuihin kansallismaisemiimme.
Suomen Metsämuseo Lusto osoittautui erittäin hyväksi opintoretkivierailukohteeksi. Siellä oppilaat saivat kattavan kokonaiskuvan, mitä metsä on Suomelle. Lustossa meillä oli ohjattu opastuskierros sekä oppilaille työpajoja. Metsäkonesimulaattorin parissa oppilaat halusivat kokeilla innokkaasti taitojaan.

Opetusta ajatellen me opettajat saimme retkeltä paljon myös yliopistovierailulta. Joensuun yliopistossa tehdään kemian laitoksella mm. tutkimusta ligniinin hyödyntämismahdollisuuksista tulevaisuudessa ja fysiikan laitoksella pääsimme oppilaiden kanssa kokeilemaan lumatyöpajaa, jossa oli osallistavia töitä sekä oppilaille että opettajille. Näistä saimme uutta tietoa (ligniinitutkimus) sekä ideoita omaankin opetukseemme.

Sää oli viimeisen kouluviikon aikana mitä mainioin. Niinpä saimme nauttia retkellämme kansallismaisemista upeassa säässä. Oppilaille jäi varmasti ikimuistoinen kuva mieliin näkymästä aurinkoisen Kolin huipulta metsineen ja järvineen. Me opettajat nautimme myös huomatessamme nuorten innostuksen kuvata maisemia sosiaaliseen mediaan.

Takaisin

Kuvia opintoretkeltä