Muhoksen Kevätpäivä antoi ajatuksia ammatinvalintaan

10.06.2015, Kuulammen koulu 8lk / Anu Liiti

Tiistaina 26. toukokuuta 140 kahdeksasluokkalaista Tyrnävän Kuulammen koululta pääsi Suomen Metsäsäätiön rahoittamalle kevätretkelle tutustumaan Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) Muhoksen yksikköön. Muhoksella järjestettiin jo kymmenettä kertaa oppilaitoksen perinteiset kevätpäivät.

Kevätpäivien aikana Oulun seudun koulut pääsevät tutustumaan luonnonläheisessä ympäristössä sijaitsevaan toisen asteen oppilaitokseen. Muhoksen yksiköstä valmistuu ajoneuvoasentajia, eläintenhoitajia, kokkeja, maaseutuyrittäjiä, metsäenergian tuottajia, metsäkoneenkuljettajia ja pienkonekorjaajia. Lisäksi oppilaitos antaa luonnonvara-alan ammatillista lisäkoulutusta.

Kevätpäivillä Muhoksen yksikön toisen asteen opiskelijat olivat järjestäneet kahdeksasluokkalaisille erilaisia tehtäväpisteitä. Yhdessä tehtäväpisteessä testattiin esimerkiksi oppilaiden tietämystä erilaisten maatalous- ja metsätyökoneiden käyttötarkoituksista. Paikalla oli myös opetushenkilökuntaa, joilta vierailevat opettajatkin saivat vastauksia metsän hoitamiseen ja istuttamiseen liittyviin kysymyksiin.

Toisella tehtäväpisteellä kaikki pääsivät halutessaan kokeilemaan maatalous- ja metsäkonesimulaattoreita. Simulaattorit kiinnostivat niin poikia kuin tyttöjäkin. Yksikön opiskelijat opastivat myös yhdellä tehtäväpisteellä halukkaita kahdeksasluokkalaisia maatalouskoneen ajossa sekä kannustivat heitä kokeilemaan puunrunkojen lastausta ja lastin purkua oikean metsätyökoneen ohjaksissa.

Sää oli aurinkoinen ja oppilaista oli mukavaa rentoutua luonnossa lukuvuoden lopussa yhdessä luokkakavereiden kanssa ja päästä tutustumaan oppilaitoksen koulutustarjontaan. Eräs oppilas totesi metsätyökoneen kyydistä pois hypättyään, että aikoo ehdottomasti hakea opiskelemaan metsäalalle peruskoulun suoritettuaan. Ilman Metsäsäätiön tukea tämäkin oivallus olisi saattanut jäädä tekemättä ja oppilailta olisi jäänyt kokematta monta hienoa asiaa, jotka he varmasti muistavat vielä peruskoulun päätyttyäkin.

Takaisin