Lukiolaisten metsäkurssi tutustui puun käyttöön nyt ja ennen
31.03.2016, Helsingin luonnontiedelukion metsäkurssilaiset 2015
teksti ja kuvat: Helsingin luonnontiedelukion metsäkurssilaiset 2015, opettaja Panu Viitanen
Metsä on ja on ollut merkittävässä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on ollut osa ihmisten elinympäristöä ja tärkeä elinkeino. Metsäkurssilla elokuussa 2015 luotiin kokonaiskuva metsän tuomista mahdollisuuksista ja tutustuttiin suomalaisen metsän monimuotoisuuteen. Kurssin aikana perehdyttiin metsän merkitykseen suomalaiselle elinkeinolle ennen, nyt ja tulevaisuudessa, metsässä liikkumisen hienouteen sekä siitä saatavaan hyvinvointiin. Kurssin toteutuksen mahdollisti Metsäsäätiöltä saatu tuki.
Kotkamills:llä puusta saadaan paljon aikaan
Kotkassa meidät otettiin iloisesti vastaan. Tutustuimme Kotkamillsin tehtaan tuotevalikoimaan ensi alkajaisiksi. Puu on monipuolinen raaka-aine ja siitä pystytään valmistamaan lukuisia tuotteita: sahatavaraa, aikakausilehtipaperia tai laminaattipaperia keittiötasoksi. Monipuolisen esityksen jälkeen saimme nähdä tehtaan toimintaa käytännössä. Koneiden koko oli vaikuttava, ja paperirullien 26 tonnin paino oli päätähuimaava. Nykyaikainen paperin valmistusprosessi vaatii runsaasti vettä ja energiaa, jonka tehdas myös itse tuottaa. Kotkamills-tehtaasta jäi mieleemme sen nykyaikaisuus.
Verlassa aistii paperiteollisuuden historiaa
Verla on tehdasmuseo Jaalassa kauniin koski-, puistomaiseman keskellä. Museokierroksella tapahtui paluu menneisyyteen, kun puun työstömenetelmät muuttuivat monikymmenmetrisistä koneista henkilökäyttöisiin laitteisiin. Opimme paljon yli sadan vuoden takaisesta elämästä sekä työnteosta. Työläisten arki oli rankkaa, sillä työpäivät saattoivat kestää jopa 12 tuntia. Työolosuhteet olivat hyvin erilaiset nykyaikaisiin valvomoihin verrattuna: oli melua tai jopa 70 °C:een yltäviä lämpötiloja. Myös työtapaturmat olivat paljon suurempi uhka kuin nykyään,
mutta silti niitä tapahtui yllättävän vähän koneiden vaarallisuuteen nähden. Työntekijöillä oli oltava ammattitaito huippuluokkaa.
Paperiteollisuus on ollut merkittävä elinkeinon lähde Suomelle. Näimme molempien tehdasvierailuiden kautta sen, kuinka paperintuotantoteknologia on kehittynyt huimasti ajan myötä.
Repovedellä arvostat luontoa
Repovedellä tehtiin kahden päivän mittainen vaellus. Matkaa kertyi yhteensä noin 30 km. Siirtymien aikana noustiin kallioiden päälle, ylitettiin vesistö lossilla sekä nautittiin maisemista ja monituntisesta rankkasateesta.
Siirtymien välissä ehdittiin rentoutua nuotion ääressä, meloa kohti auringonlaskua, ihmetellä jylhiä kallioita ja katsella täyden kuun loistoa. Aamuvarhaisella saattoi kuulla kaakkurin kiljuntaa ja valitusta. Suomen luonto on kallisarvoinen, ja että siitä ei ole hyötyä vain teollisuudelle. Metsät ovat upeita paikkoja retkeilylle ja rentoutumiselle vaihtelevista sääoloista huolimatta. Mieleen jäi myös käytännön taitoja. Opimme, että muovi ei kestä kuumuutta erityisen hyvin, ja että vaatteiden kuivattaminen suljetussa saunassa ei ole paloturvallista eikä tehokasta.
Retki oli kokonaisuudessaan hieno kokemus, vaikka toinen päivä kuluikin sateessa rämpiessä. Näkötornilta aukesivat kauniit maisemat. Opimme arvostamaan Suomen luontoa aivan eri tavalla, kun pääsimme itse näkemään sen monimuotoisuuden ja kauneuden. Vaeltaminen on muutakin kuin metsässä tarpomista ja nuotion äärellä istumista. Metsistä voi nauttia monin eri tavoin. Niitä voi hyödyntää taloudellisesti, tai niissä voi käydä nauttimassa luonnonoloista.