Koululaisten metsäpäivä Roukajärven maastossa

11.10.2016, Moisiovaaran koulu / Virpi Kyllönen

Meillä Moisiovaaran koulun oppilailla ja opettajilla oli ilo päästä katsomaan ihan oikeata metsänharvennustyömaata Roukajärven maastoon 6.9.2016. Opimme paljon metsän moniarvoisuudesta, ja puun käsittelystä. Maastokäynnin jälkeen keskustelimme koulussa päivän annista. Seuraavana päivänä isommat oppilaat kirjoittivat kokemastaan ja pienemmät (0-2-luokkalaiset) kertoivat päivästä sadutuksen keinoin.

Tahdomme kertoa kiitokset kuljetusapurahasta Suomen Metsäsäätiölle ja järjestelyistä MHY Ylä-Kainuulle sekä MetsäGroupille. Toivomme, että yhteistyö jatkuu edelleen, sillä näin voimme tuoda käytännön asioita lähelle lapsen koulupäivää.

Metsäpäivä 0-2-luokkalaisten kertomana:

Menimme taksilla Roukajärven läheisyydessä olevalle metsätyömaalle. Siellä oli puita ja metsäkoneita. Meidät ohjattiin pienelle metsäkävelylle. Meille kerrottiin miksi metsäkone laittaa puiden oksat ajotielle. Selvisi, että ajokoneen on helpompi liikkua oksien päällä, ei ole niin pehmyttä. Meille kerrottiin, että pihkaa voi käyttää vaniljan maun tuottamiseen jäätelössä. Sitä voi käyttää myös hunajaan, siirappiin ja pesuaineisiin. Pihka tuoksui tuoreena tosi voimakkaalta. Pihka tuntui tahmealta. Jossakin Intiassa käytetään pihkaa purukumina. Olen kokeillut, niin sitä pureskella etuhampailla, ettei tartu takahampaisiin. Pihkaa tarttui housuihin - ei mahda lähteä helposti pois pesussa.

Varsinainen puu viedään Ouluun tai Kemiin puurekalla tehtaalle. Tehtaalla puusta tehdään vessapaperia, kirjekuoria, piirustuspaperia yms. Isommista puista tehdään lautoja ja lankkuja. Puuta voi käyttää myös talon lämmitykseen ja lämpimän veden lämmitykseen.

Näimme kantoja ja niissä vuosirenkaita. Puu tekee joka vuosi yhden renkaan. Hyvinä vuosina tulee paksuja renkaita ja huonoina aika pieniä renkaita. Laskimme yhden kannon vuosirenkaat. Saimme iäksi noin 30 vuotta. Meille kerrottiin, että puiden juuret kasvavat niin pitkälle, kunnes jonkun muun puun juuret tulevat vastaan. Siksi puita ei saa olla liian tiheässä ja metsää harvennetaan. Kun metsä harvennettu, niin latvat saavat enemmän valoa. Näin puu kasvaa paremmin.

Näimme alueella kuusia, mäntyjä, sieniä, karhunsammalta ja puolukoita. Etäämpänä näimme moton ja ajokoneen. Retken lopuksi paistoimme makkaroita tosi pitkillä tikuilla. Nuotiolla meni vähän savua silmiin, mutta se ei haitannut. Keksimme, että silloin voi mennä kyykkyyn. Meidän Moisiovaaran koululaisten kanssa tutustumassa metsätyömaalle oli myös Hyrynsalmen Yhtenäiskoulun oppilaita.

Takaisin