Kolmosluokkalaiset oppivat puun käyttötarkoituksia Pilkkeessä

23.03.2016, Kurenalan koulu, Pudasjärvi

Teksti ja kuvat: Veera Ivola ja Raimo Heikkilä

Teimme kolmosluokkien yhteisen opintoretken tiedekeskus Pilkkeeseen Rovaniemelle 15.3.2016. Retki oli osana laajempaa metsä–jaksoa, jonka aikana vierailimme myös Pudasjärven Metsäpäivillä, kirjoitimme tarinoita aiheeseen liittyen ja tutustuimme koulun lähimetsiin hiihtäen. Pilke-päivänä lähdimme linja-autolla koululta aamulla kohti Rovaniemeä. Linja-autossa lauloimme yhteislauluja, myös metsäaiheisia ja pidimme metsätietovisan.

Perillä Pilkkeessä työntekijä kertoi oppilaille Pilkkeestä ja oppilaat tekivät ryhmissä Puiseva päivä –työpajan, jossa heidän täytyi miettiä erilaisten tehtävien avulla puun käyttötarkoituksia. Puun käyttö esimerkiksi ruokien sakeuttamisaineena herätti ihmetystä oppilaissa. ”Häh, olenko syönyt tänään puuta?”

Työpajan jälkeen oppilaat saivat tutustua omatoimisesti Pilkkeen työpisteisiin ja kun tuli lähdön aika, tuntui oppilaista, että aika loppui kesken. Parasta Pilkkeessä oli oppilaiden mielestä metsästyspiste, metsäkaraoke ja oikea metsätyökone. Oppilaat saivat taitella itselleen myös metsäaiheisen kirpun, josta saivat arvuutella millainen metsäihminen kukin on.

Päivälle asetetut tavoitteet täyttyivät erinomaisesti. Päivä oli myönteinen elämys oppilaille ja heille jäi halu käydä Pilkkeessä uudestaankin. Saimme tutustua metsän merkitykseen jokapäiväisessä elämässä ja perehdyimme puun elämänkaareen. Päivä oli toiminnallinen ja puunkäytön monimuotoisuus selkiytyi meille opettajillekin lisää.

Takaisin